TEHNO PREGLED

Svijet tehnologije se u 2023. vrtio oko Elona Muska. Kako zapravo posluju njegove firme?

16.12.2023 u 17:49

Bionic
Reading

U sjeni njegovih nerijetko ekscentričnih istupa ostale su brojne tvrtke kojima je na čelu ili im je vlasnik Elon Musk. Pogledajmo kako su poslovale u zadnjih 12 mjeseci

Elon Musk je ove godine, kako se to često kod nas kaže, iskakao iz paštete. Bio je gotovo stalno u središtu pozornosti, nekad zbog dobrih, nekad zbog loših vijesti.

Pomalo u sjeni njegovih nerijetko ekscentričnih istupa ostale su brojne tvrtke iz njegova poslovnog carstva. Pogledajmo kako su poslovale u 2023. godini.

Twitter/X

Nijedna Muskova tvrtka ne izaziva podjele među ljudima kao što je to slučaj s nekada Twitterom, a danas X-om. Brze promjene politika i imena, Muskovi komentari o naplaćivanju korištenja te mreže, prijetnje tužbama, stvarne tužbe... Događanja svakako nije manjkalo.

Muskovi komentari i retvitovi bili su posebno polarizirajući. Mnogi veliki oglašivači napustili su platformu, iako su to činili i ranije, pa bi se vratili.

Pravi pokazatelj kako Twitter/X posluje došao je u listopadu, kada je tvrtka izdala dokumentaciju za dodjelu dionica zaposlenicima. Tada je vrijedila oko 19 milijardi američkih dolara, otprilike 55 posto manje od 44 milijardi dolara, koliko je Musk platio za nju godinu prije.

On je i dalje optimističan i planira je učiniti temeljem 'aplikacije za sve', koja će nuditi sve i svašta, od bankarstva do traženja posla.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Tesla

Kompanija Tesla je tijekom godine na izmaku često bila meta kritičara. Nisu uspjeli predstaviti novi model i izgubili su dio tržišnog udjela, iako su značajno snizili cijene.

Predstavljanje Cybertrucka za mnoge je podbacilo, dijelom i zbog početne cijene od 60.990 dolara, što je preko 50 posto više nego što je Musk najavio 2019. Iako je dug popis onih koji čekaju na isporuku, Tesla se baš ne žuri s time. Pitanje je i kolika će biti potražnja nakon što svi s liste dobiju svoje vozilo.

Ulagačima, čini se, ništa od toga nije bilo naročito važno. Vrijednost Tesline dionice porasla je 122 posto u periodu u kojem je indeks S&P 500 povećan za manje od 20 posto.

SpaceX

Bila je ovo vrlo aktivna godina za tvrtku koja se bavi svemirskim prijevozom. Do 3. prosinca lansirala je 91 raketu, s ciljem da do kraja godine dosegne njih 100.

Lansiranje raketa Starship nije prošlo glatko, ali Musk nije spreman odustati. Rekao je tek da je tim puno naučio nakon uništenja rakete.

Navodno su počeli razgovori o internoj prodaji dionica, s procjenom vrijednosti tvrtke od 175 milijardi dolara. To je više od 150 milijardi dolara, koliko je zabilježeno tijekom ljeta. Okvirno, to bi SpaceX stavilo rame uz rame s Nikeom i T-Mobileom.

Starlink

Tehnički dio SpaceX-a, ova satelitska internetska usluga zaslužuje posebno isticanje zbog rasta ostvarenog u zadnjih 12 mjeseci. Musk je u studenom objavio da je Starlink 'postigao novčani tok bez rentabilnosti'. Usluga je do danas lansirala više od 5000 satelita i ima preko dva milijuna pretplatnika.

Musk je javno govorio o njenom izdvajanju u zasebnu tvrtku, ali investitori ne očekuju da će se to dogoditi prije 2027. Bilo je i kontroverzi. Primjerice, uskratio je Starlinkove usluge Ukrajini da bi spriječio napad na Rusiju.

Tvrtki je također naizgled odobren početak nuđenja usluge u Pojasu Gaze, ali samo ako satelite odobri Izrael. Musk to nije dosad potvrdio.

Boring Company

U usporedbi s drugim Muskovim projektima, Boring Company imala je razmjerno mirnu godinu.

Tiho su pauzirali planove za samovozeća vozila i pretrpjeli značajan odljev zaposlenika. Također su dobili početno odobrenje za sustav postaja na liniji nešto kraćoj od 110 kilometara u Las Vegasu, čime bi mogli postati pružateljem javnog prijevoza u tom gradu.

Prodaja dionica zaposlenika dovela je do 22 posto viših cijena u odnosu na prošlogodišnji krug financiranja, podižući procjenu vrijednosti s 5,7 na preko sedam milijardi dolara.

Neuralink

Muskov startup za ugradnju moždanih implantata traži dobrovoljca za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima nakon što je američka regulatorna agencija Food and Drug Administration konačno dala odobrenje za testove.

Pojedini Muskovi obožavatelji stoje u redu za njih, usprkos izvješćima o jezivim slučajevima smrti majmuna tijekom testiranja. On je te navode osporio, rekavši da su majmuni koji su umrli tijekom ispitivanja bili smrtno bolesni i da to nije bilo povezano s Neuralinkom.

Bilo je i optužbi za neetične istraživačke prakse i loše ozračje na radnom mjestu. Tvrtka dosad nije javno odgovorila na njih.

Neuralink je prikupio dodatnih 43 milijuna dolara rizičnog kapitala početkom kolovoza, u krugu ulaganja koji je vodio fond Founders Petera Thiela. To je vjerojatno povećalo vrijednost startupa te je u lipnju iznosila pet milijardi dolara.

X.AI

Grok, Muskova generativna umjetna inteligencija, upravo se počela pojavljivati – i dostupna je samo premijskim pretplatnicima na Twitter/X.

Podnesak upućen američkoj agenciji Securities and Exchange Commission pokazuje da je X.AI, tvrtka koja stoji iza toga, već prikupila gotovo 125 milijardi, a Musk želi prikupiti još milijardu dolara, piše Fast Company.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.