koronavirus pod povećalom

Nova genska analiza pokazala: Virus kruži od kraja prošle godine i stalno se mijenja

06.05.2020 u 10:25

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pratilo je mutacije virusa. Pronađeni su dokazi o brzom širenju, ali ne i o tome kako ga je sve lakše prenijeti ili kako se povećavaju izgledi za izazivanje ozbiljnijih bolesti

Nova genska analiza uzročnika bolesti COVID-19, obavljena na uzorcima prikupljenim od 7600 pacijenata diljem svijeta, pokazala je kako taj virus kruži ljudskom populacijom od kraja prošle godine i vjerojatno se iznimno brzo proširio nakon prve zaraze.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pratilo je mutacije virusa. Pronađeni su dokazi o brzom širenju, ali ne i o tome kako ga je sve lakše prenijeti ili kako se povećavaju izgledi za izazivanje ozbiljnijih bolesti.

Drugim riječima, koronavirus se mijenja, ne nužno u po čovječanstvo lošiju inačicu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Infection, Genetics and Evolution.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Za istraživanje je korištena ogromna globalna baza podataka koju znanstvenici koriste kako bi podijelili prikupljene podatke i olakšali rad na otkrivanju mehanizama funkcioniranja virusa te mogućih protumjera. Promatrani uzorci bili su uzimani na različitim lokacijama i u različitim vremenima.

Otkriveno je kako je zaraza krenula s krajem prošle godine. Time su opovrgnute pretpostavke prema kojima je virus SARS-CoV-2 kružio u ljudskoj populaciji dugo prije no što je identificiran, što bi za posljedicu imalo veliki broj zaraženih u ukupnoj ljudskoj populaciji, ali i veći imunitet.

Praćenje molekularnog sata

Više dosadašnjih istraživanja pokazalo je kako je ova inačica koronavirusa potekla iz šišmiša, ali je morala zaraziti drugu životinju prije no što je prešla na ljude. Prvi slučajevi zaraze u ljudima zabilježeni su u Wuhanu u Kini u prosincu prošle godine.

Virusi mutiraju svaki put kad se repliciraju. Praćenje tih mutacija moguće je koristiti kao svojevrsni molekularni sat za praćenje kretanja virusa kroz vrijeme i prostor. Tako je otkriveno kako sve genske sekvence virusa SARS-CoV-2 imaju zajedničkog pretka, koji se pojavio krajem 2019. godine.

Također je potvrđena pretpostavka prema kojoj se zaraza širila Europom i Sjedinjenim Državama puno prije no što su službeno zabilježeni prvi slučajevi u siječnju i veljači ove godine. Zbog toga će biti praktično nemoguće pronaći prve zaražene osobe (takozvane nulte pacijente) u bilo kojoj državi.

Zasad nema naznaka da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije od očekivanog. Ali, znanstvenici također zasad ne mogu potvrditi postaje li više ili manje zarazan i smrtonosan.

Ipak, rezultati istraživanja mutacija bit će korisni znanstvenicima koji rade na razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa, piše CNN.