1X TECHNOLOGIES

Norvežani kreću s prodajom humanoidnih robota: 'Želimo promijeniti tržište rada'

24.04.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Specijalisti u polju inženjeringa i robotike dobili su novi paket financiranja u kojem sudjeluje i OpenAI, a cilj im je 'etično uvođenje novih tehnologija u ljudsku svakodnevicu'

1X Technologies (donedavno Halodi Robotics) norveška je firma specijalizirana za izradu humanoidnih robota koja je u najnovijoj seriji A2 financiranja, predvođenoj OpenAI Startup Fundom, osigurala 23,5 milijuna dolara. Novac planiraju koristiti za pojačavanje nastojanja u izgradnji dvonogog robota pod imenom NEO, kao i za serijsku proizvodnju prvog komercijalnog androida EVE u Norveškoj i SAD-u.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 1X Technologies

'1X je oduševljen time što OpenAI predvodi ovu rundu financiranja s obzirom na to da su nam misije slične. Nastojimo pažljivo integrirati novu tehnologiju u naše svakodnevne živote. Uz podršku investitora nastavit ćemo raditi velike korake u polju robotike te početi mijenjati globalno tržište rada', rekao je Bernt Øyvind Børnich, osnivač i direktor 1X Technologiesa.

1X je, piše Tech Funding News, kompanija za inženjering i robotiku koja razvija androide što se ponašaju i kreću kao ljudi. Børnich naglašava nužnost dovođenja androida u pravi svijet. 'Dovođenje androida na kotačima EVE na tržište daje nam jedinstveno razumijevanje izazova i prilika koje robotika još treba riješiti. Ako u ovom svijetu budemo imali androide, oni moraju iskusiti naš svijet.'

Kompanija u ovom trenu zapošljava oko 60 ljudi, a planira napraviti robote s praktičnom primjenom te promijeniti način na koji poimamo rad.