TVRTKA OPENAI

Do kraja travnja povratak ChatGPT-ja u Italiju? Ove zahtjeve OpenAI mora ispuniti

13.04.2023 u 09:02

Bionic
Reading

ChatGPT mogao bi se vratiti u Italiju prije od očekivanog. Talijanska agencija za zaštitu podatala Garante dala je američkoj tvrtki OpenAI, tvorcu ChatGPT-a, da do 30. travnja ispuni zahtjeve vezane uz privatnost korisnika, što bi moglo voditi prema ukidanju privremene zabrane tog chatbota u Italiji. OpenAI isključio je 31. ožujka ChatGPT u Italiji nakon što ga je agencija Garante privremeno ograničila

Dok nastavlja s istragom, talijanski regulator naredio je Open AI-u da provjeri dob korisnika prije nego što im se omogući korištenje ChatGPT-ja, te da objasni na svojoj web stranici kako i zašto obrađuje podatke ljudi. Američka tvrtka morat će od korisnika tražiti privolu ili legitimni interes za korištenje njihovih podataka te omogućiti ljudima da zatraže ispravak ili brisanje svojih osobnih podataka.

OpenAI će također morati provesti informativnu kampanju putem talijanske televizije, radija, web stranica i novina do 14. svibnja, kako bi informirao ljude o načinima korištenja njihovih osobnih podataka za 'treniranje' svog algoritma za ChatGPT, piše Politico.

'Tek tada, nakon što razlozi za hitnost prestanu postojati, agencija će suspendirati nalog za privremenu zabranu obrade podataka talijanskih korisnika koja je donesena protiv američke tvrtke, a ChatGPT će ponovno moći postati dostupan iz Italije', rekao je regulator u priopćenju za javnost.

Krajem ožujka ChatGPT-u je naređeno da privremeno prekine obradu osobnih podataka talijanskih korisnika zbog navodnih kršenja zakona kao što je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Garante je također rekao da platforma nije provjeravala dob maloljetnika kako bi ih spriječila u pristupu chatbotu.

OpenAI će morati dostaviti detaljan plan do 31. svibnja koji nastoji prije rujna implementirati sustav kojim bi se osiguralo da djeca mlađa od 13 godina i bez pristanka roditelja ne mogu pristupiti ChatGPT-u. OpenAI bi korištenje chatbota mogao onemogućiti mlađima od 18, kako su naveli u objavi na blogu.

Ranije ovog mjeseca, rukovoditelji OpenAI-ja razgovarali su s talijanskim vlastima kako bi predstavili svoj plan za ublažavanje zabrinutosti oko potencijalnih povreda privatnosti, što također uključuje nedostatak pravne osnove za masovno prikupljanje osobnih podataka ljudi, širenje dezinformacija i povredu podataka. 

Odluka Garantea dolazi u trenutku kada se Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB), krovna organizacija europskih tijela za zaštitu podataka, treba sastati u četvrtak. Najmanje dva regulatora, iz Francuske i Španjolske, žele razgovarati o ChatGPT-u povrh glavne točke rasprave koja se odnosi na istragu GDPR-a o Meti.