bliži se era robota

Postaju dio svakodnevnice: Umjetna inteligencija sad upravlja i robotima

27.03.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Dosad je pisao pjesme, seminarske radove i prijave za posao, a sada chatbot ChatGPT već može upravljati dronovima i robotima. Istovremeno pokretači OpenAI-ja ulažu u start-up za androide

Ako se kojim slučajem nađete u Googleovu laboratoriju ovih dana, nemojte se iznenaditi ako vam priđe robot veličine 10-godišnjaka. Ako vam se primjerice jede čips, dovoljno je da mu kažete koji želite i on će vam ga donijeti. Googleovi znanstvenici su naime jezični model Palm, Googleov pandan četvrtoj verziji ChatGPT-ja, nadogradili i stvorili robotski 'upravljač' Palm-E.

On ne samo da razumije komplicirane govorne upute, nego i piše kontrolne naredbe robotu u obliku softverskog koda, prema kojim on onda mora djelovati u fizičkom svijetu. Dakle jezični modeli otišli su korak dalje i uče razumjeti fizički svijet te upravljat robotima u njemu. Umjetna inteligencija polako dobiva fizičku formu.

Kako piše Wirschaftswoche, novi jezični modeli koriste tzv. transformatore, odnosno algoritme koji se sada također mogu koristiti za 'treniranje' sustava koji donose odluke u fizičkom obliku. To znači i da smo korak bliže tome da nam roboti postanu dio svakodnevnice. Donedavno su roboti bili programirani samo za pojedine akcije, što je bilo i neučinkovito i skupo.

Zbog toga su se roboti dosad većinom i koristili u tvornicama, gdje bi obavljali jedan te isti zadatak u kontroliranim uvjetima. U budućnosti bi samo verbalizirana naredba mogla biti dovoljna da robot obavi zadatak za vas, a algoritmi će sami odlučivati na koji način će ih on obaviti.

S druge su strane Microsoftovi znanstvenici slične vještine uspjeli razviti kod ChatGPT-ja te preko njega upravljaju dronom. 'Nađi mi piće', izrečena je naredba u njihovu videu, nakon čega dron polijeće, skenira prostoriju te se zaustavlja ispred stola na kojem se nalazi mineralna voda i donosi vam je.

Algoritam tu i upravlja dronom, pa mu primjerice može napisati upute letenja u cik-cak uzorku kako bi pregledali detaljno mogli pregledati svaki kutak prostorije. Takvi manevri u budućnosti bi mogli biti korisni za kojekakve inspekcije većih površina. Microsoft već pokazuje simulacije kako dronovi pregledavaju vjetroturbine.

Tesla sad pak radi na svom humanoidnom robotu s rukama i nogama koji će slobodno hodati i jednog dana, kako kažu iz tvrtke, obavljati mnoge poslove baš ako i njegovi kolege ljudi. I OpenAi koji stoji iza ChatGPT-ja radi na svom hardveru. Njihov humanoidni robot Neo već otvara prozore i vrata. Osim njih i američki start-up Figure i njihov konkurent Boston Dynamics također razvijaju androide za svakodnevnu upotrebu. No robotima još uvijek nedostaje sposobnost situacijskog učenja.