I DALJE PRKOSE EINSTEINU

Neutrini i nakon provjere ostali brži od svjetlosti

18.11.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Neočekivani rezultati eksperimenta Opera, koji su pokazali da neutrini putuju brže od svjetlosti, krajem rujna su na noge digli znanstvenu zajednicu i potaknuli brojne fizičare da pokušaju pronaći grešku u istraživanju. Međutim, ni nakon više tjedana provjera i ponavljanja pokusa problem nije nestao

Naprotiv, stručnjaci Opere sada su još sigurniji u svoje proračune pa su najavili da će ih objaviti u stručnom časopisu.

'Čini se da su mjerenja pouzdana', kaže Luca Stanco iz National Institute of Nuclear Physics u Italiji. 'Primili smo brojne kritike, no većinu smo ih demantirali.'

Stanco je član tima koji je utvrdio da neutrini iz CERN-a u 730 km udaljeni Gran Sasso stižu 60 nanosekundi prije nego što bi trebali kada bi putovali brzinom svjetlosti.

Njihovo otkriće predstavlja velik problem za teorijske fizičare jer prema Einsteinovoj specijalnoj teoriji relativnosti ništa ne bi smjelo moći putovati brže od svjetlosti. Zanimljivo je da su rezultati podijelili čak i članove tima u Gran Sassu. Naime, Stanco je jedan od 15 stručnjaka koji nisu potpisali izvorno izvješće iz rujna jer su smatrali da je ono preuranjeno i nedovoljno provjereno.

Jedan od glavnih problema u pouzdanom izračunu brzine neutrina bila je činjenica da je teško pouzdano povezati pojedinačne udare neutrina u Gran Sassu s česticama koje su napustile CERN u Švicarskoj. Drugim riječima, budući da se neutrini stvaraju u skupinama, teško je povezati trenutak odlaska određene čestice sa starta s trenutkom njezina dolaska na cilj jer je nemoguće znati je li to ista čestica. Kako bi dodatno testirali svoje rezultate, fizičari su od 21. listopada do 6. studenoga proveli novi skup eksperimenata u kojem su smanjili skupine čestica. U njima su promatrali 20 novih udara neutrina, što je neusporedivo manji broj od 16.000 u izvornom eksperimentu. Manji broj neutrina bilo je puno lakše pratiti i vremenski definirati. No rezultat je ostao isti!

Tim je istovremeno provjerio i svoje statističke analize i potvrdio da je mogućnost pogreške uistinu 10 nanosekundi. Stanco i neki njegovi kolege bojali su se da je greška možda ipak puno veća. Nakon posljednjih testova on i nekolicina članova tima konačno su odlučili potpisati znanstveno izvješće koje planiraju objaviti u novom broju časopisa European Physics Journal. Samo sedam fizičara još uvijek je ostalo suzdržano.

Unatoč tome što je potpisao izvješće, Stanco kaže da nije potpuno zadovoljan. 'Nisam baš sretan. S teorijskog stajališta stvari baš ne izgledaju privlačno. Još uvijek osjećam da bi trebalo provesti mjerenja nekim drugim eksperimentom prije nego što bih mogao reći da vjerujem u rezultate', objasnio je Stanco.

Opera će nastaviti provoditi svoje eksperimente i provjere opreme.