otkriće

Neobičan plinoviti div, udaljen preko pet tisuća svjetlosnih godina od Zemlje, drugi je kandidat za - supermjesec

10.02.2022 u 07:24

Bionic
Reading

Znanstvenici su pronašli dokaze postojanja plinovitog mjeseca smještenog u orbiti planeta Kepler 1708b

Unatoč otkrivanju više od 10.000 egzoplaneta, svjetova izvan našeg sustava, do danas nije postojao nijedan konkretan dokaz da se oko ijednog od tih planeta okreće mjesec. Najnovija studija navodi dokaze o postojanju drugog svemirskog objekta koji bi mogao dobiti titulu egzomjeseca.

Riječ je o udaljenom supermjesecu koji se kreće oko planeta veličine Jupitera, no do potvrde njegova postojanja trebat ćemo malo pričekati, piše Independent.

PREKRASAN SVEMIR

Fascinantan pogled prema svemiru: Ovo su neke od najljepših NASA-inih astrofotografija

Pogledaj galeriju

Novo otkriće je, pišu, drugi kandidat za supermjesec. Prvog smo kandidata otkrili prije četiri godine, no on još čeka potvrdu. Riječ je o sudbini koja će zadesiti i novog kandidata. Otkriće je opisano u radu 'Analiza potencijalnih egzomjeseca u orbiti 70 hladnih i divovskih egzoplaneta i nov kandidat Kepler-1708b-i' (An Exomoon Survey of 70 Cool, Giant Exoplanets and the New Candidate Kepler-1708b-i), objavljenom u Nature Astronomyju.

Tajnovit mjesec nalazi se u orbiti planeta Kepler 1708b, svijeta udaljenog 5500 svjetlosnih godina od Zemlje. Riječ je o mjesecu koji je malo manji od prijašnjeg kandidata koji orbitira oko sličnog planeta, s time da oba imaju nekoliko zajedničkih osobina - sačinjeni su od plina. Znanstvenici, štoviše, pretpostavljaju da su oni nekad davno bili nezavisni planeti, no da ih je u svoju orbitu povukao još veći svijet.

Oba mjeseca također se nalaze na velikoj udaljenosti od svojih zvijezda, što znači da imaju puno manju šansu da ih Sunce izvuče iz trenutnih orbita. Stručnjaci pretpostavljaju da se slična stvar događa i kod nas, jer divovski planeti Jupiter i Saturn na velikoj udaljenosti od Sunca iz istog razloga u svojoj orbiti imaju velik broj prirodnih satelita.

Vrlo vjerojatno ćemo u orbiti udaljenih planeta pronaći manje ekstremne primjere prirodnih satelita, no njih ćemo puno teže otkriti od dosadašnjih slučajeva.

'Prva otkrića u bilo kakvoj analizi bit će 'čudaci'', rekao je David Kipping, voditelj istraživanja oba spomenuta mjeseca. 'Velike je najlakše otkriti trenutno dostupnom tehnologijom', dodao je.