TEHNO PREGLED

Ne znate gdje besplatno preuzeti stare igre za PC? Evo pet prijedloga

01.05.2020 u 08:11

Bionic
Reading

Ako ste nostalgični za vremenima kad su igre bile malobrojnije i teže dostupne, pročešljajte ovih pet web odredišta i pronađite one koje ste voljeli kad ste bili mlađi

Donosimo pregled pet web odredišta s kojih možete besplatno preuzeti dobre stare igre za PC.

Abandonia

U Abandoniji su se ponajviše fokusirali na klasične igre za operativni sustav DOS na koje više nitko ne polaže prava ili im izdavač više ne pruža podršku. Aktivni od 1999. godine, prošli su kroz fazu od nekoliko godina neaktivnosti da bi se u zadnje vrijeme prometnuli u jedno od vodećih web odredišta za preuzimanje starih igara.

Trenutno nude više od 1100 naslova, skupa s recenzijama, snimkama zaslona, ocjenama... Igre možete pretraživati po nazivu, godini, ocjeni i kategoriji.

Abandonware Dos

Kao i Abandonia, ova ekipa bavi se igrama za DOS, ali ćete kod njih naći i pristojan izbor igara za Windows, iako ništa novijeg datuma. No, ima i klasika kao što su Sid Meier’s SimGolf i Star Wars: Galactic Battlegrounds.

Uz svaki naslov nude obilje podataka i informacija poput primjerice datuma izdavanja i videa s uputama kako ih igrati.

RGB Classic Games

Uz klasične naslove za DOS, ovdje ćete naći i neke dosad neobjavljene, pa čak i novije igre za tu platformu. Ali, tu su i igre za CP/M-86, OS/2, Win16 i Win9x, kao i emulatori za igranje na modernim računalima. Pretraživanje je moguće po žanru i operativnom sustavu, nazivu izdavača, legalnom statusu i godini izdavanja, između ostalog, a dobar dio igara možete igrati na samom web odredištu.

My Abandonware

My Abandonware nudi velik izbor starih igara za PC, kao i neke razmjerno novije naslove. Ukupno ih ima više od 15 tisuća, među kojima su i poneki inače prilično rijetki. Pretraživati ih možete po nazivu, godini izdavanja, platformi, žanru, temi, izdavaču, pa čak i pojedinim timovima za razvoj.

Games Nostalgia

Na Games Nostalgia ćete naći stotine igara objavljenih između 1985. i 1995. godine, pretražujući ih po žanru, tagovima, popularnosti, zadnje dodanim naslovima... Imaju i vlastiti emulator za Windows i macOS.

Iako s njih ne možete preuzimati igre, Internet Archive također vrijedi spomenuti jer je riječ o neprofitnoj organizaciji posvećenoj očuvanju univerzalnog pristupa svom znanju, pa tako i starim video igrama.

Tijekom 2014. godine uvrstili su 900 klasičnih arkadnih igara koje je moguće igrati u web preglednicima. Godinu dana kasnije najavili su kako će od zaborava sačuvati više od 2300 klasičnih igara za DOS.