KRIZI USPRKOS

Pobrojali smo pametne telefone koje ćemo u dućanima vidjeti do kraja godine

07.04.2020 u 08:21

Bionic
Reading

Proizvođači smartfona već sad znaju kako 2020. godinu neće baš pamtiti kao dobru. Ipak, ne odustaju od lansiranja novih proizvoda

Usprkos pandemiji koronavirusa i s njom povezanim padom isporuka i prodaje proizvođači pametnih telefona namjeravaju tijekom od proljeća pa do kraja ove godine ponuditi više novih modela. Evo pregleda uređaja koje možemo očekivati.

Samsung Galaxy Fold 2

O nasljedniku modela Galaxy Fold iz veljače 2019. godine zasad se ne zna puno, ali se nagađa kako bi se u prodaji mogao pojaviti već tijekom drugog tromjesječja ove godine. Ipak, izglednijim se čini rujan ove godine.

Mogao bi imati stakleni zaslon umjesto plastičnog i veći unutarnji zaslon, a neke glasine tvrde kako je u pripremi i digitalna olovka S Pen.

Huawei P40 Pro

Huaweijeva serija sastoji se od tri uređaja: P40, P40 Pro i P40 Pro Plus. Potonji model bi trebao imati desetorostruki optički zoom i biti odličan za snimanje pri niskoj razini rasvjete. U prodaju bi trebali krenuti tijekom lipnja ove godine.

Samsung Galaxy Note 20

U normalnim okolnostima Samsungova perjanica s digitalnom olovkom bila bi predstavljena tijekom kolovoza. Ove godine to bi moglo doći u pitanje. Zasad se nagađa kako bi Note 20 mogao stići već u srpnju, ali uz sve što se događa oko pandemije to se čini malo vjerojatnim.

Ako se i odluče na taj potez, Note 20 će gotovo sigurno biti predstavljen online. Što se noviteta tiče, očekuju se podrška za mreže 5G, osvježavanej zaslona od 120 Hz i jače kamere.

Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro

Xiaomi je Mi 10 i 10 Pro već predstavio 13. veljače za kinesko tržište i 27. ožujka za svjetsko. Oba uređaja opremljena su kamerama sa senzorima od 108 megapiksela, ali i hrpom impresivnih specifikacija među kojima su Qualcommov procesor Snapdragon 865, zasloni s osvježavanjem od 90 Hz, baterije kapaciteta 4500 mAh s podrškom za bežično punjenje (30 W).

Očekuje se kako će ih pustiti u prodaju u Europi, po početnoj cijeni od 799 eura za Mi 10, odnosno 999 eura za Mi 10 Pro.

Google Pixel 4A i 4A XL

Nasljednici uspješne serije Pixel 3A i 3A XL trebali bi u prodaju krenuti po istoj početnoj cijeni kao i prethodnici (399 američkih dolara) te zadržati audio ulaz za slušalice. Za sad se očekuje kako bi se u trgovinama Pixel 4A i 4A XLmogli pojaviti u travnju ili svibnju ove godine.

Redmi Note 9S

Najveća prednost Redmija Note 9S je poveća baterija kapaciteta 5020 mAh. Ali, trebao bi ponuditi i prvu prednju kameru ugrađenu u zaslon, kao i četiri kamet straga od kojih bi najveća mogla imati senzor od 48 MP. Osnovni model sa četiri GB RAM-a i 64 GB memorije trebao bi koštati oko 215 američkih dolara.

OnePlus 8 i 8 Pro

Nova serija top modela tvrtke OnePlus trebala bi biti predstavljena 14. travnja online. Oba uređaja podržavat će mreže 5G i imati zaslone s osvježavanjem od 120 Hz, a vjerojatno će biti skuplji nego prethodnici. Nije nemoguće kako će se pojaviti i jeftinije izdanje OnePlus 8 Lite. Očekujemo ih u travnju ili svibnju.

Apple iPhone SE

O jeftinijem izdanju iPhonea već se dugo i obilno nagađa. S početnom cijenom od 399 američkih dolara iPhone SE 2020 bi mogao kombinirati elemente nekoliko starijih modela Appleovih pametnih telefona. Neće nas iznenaditi ako ga jabučari predstave u travnju, skupa s drugim uređajima.

Apple iPhone 12

Sudbina novih izdanja top modela Appleovih pametnih telefona za ovu godinu još je neizvjesna. Ne samo zbog poremećaja u proizvodnji zbog zatvorenih tvornica i u opskrbnim lancima, već i radi bojazni kako će zbog posljedica pandemije ljudi imati manje novca za skupe uređaje među koje će iPhone svakako pripadati.

Apple nove pametne telefone obično predstavlja u rujnu, ali moglo bi se dogoditi kako će ove godine to biti pomaknuto za koji mjesec. Trebali bi dobiti radikalno drukčiji izgled i podršku za mreže 5G.

Moto G Stylus i Moto G Power

Modele Moto G Stylus i Moto G Power Motorola je već najavila u veljači ove godine, a u prodaju bi mogli tijekom proljeća. Oba imaju zaslone pune HD razlučivosti i dijagonale 6,4 inča (16,2 centimetra) s izrezom za prednju kameru, procesor Snapdragon 665, četiri GB RAM-a i operativni sustav Android 10.

Moto G Stylus bi trebao dobiti digitalnu olovku, tri stražnje kamere (48 i 16 MP te makro). Koštat će 300 američkih dolara.

Moto G Power dijeli slične specifikacije s modelom G Stylus, ali bi trebao biti jeftiniji (250 USD) i imati bateriju kapaciteta 5000 mAh. No, neće imati digitalnu olovku. Straga su tri kamere (16 i osam MP te makro).

Sony Xperia 1 ii i Xperia Pro

Također najavljeni u veljači, modeli Xperia 1 ii i Xperia Pro dijele više specifikacija: HDR OLED zaslon razlučivosti 4K i dijagonale 6,5 inča (16,5 cm), procesor Snapdragon 865, osam GB RAM-a, bateriju kapaciteta 4000 mAh i 256 GB memorije za pohranu. Straga je trostruka kamera s tri leće, svaka s 12 MP, ali jedna će imati 16 milimetara, druga, 24, a treća 70 mm.

Xperia 1 ii će imati istu tehnologiju kao i kamere iz linije Alpha, kao i fokus koji se autoamtski fokusira na oči osobe u kadru. Tu je i podrška za mreže 5G.

Sony Xperia Pro će se razlikovati po većoj količini memoriej (512 GB) te video HDMI/USB 3.1. Vjerojatno će biti i skuplja.

Oba modela će u prodaju krajem proljeća.