ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

NASA iznenadila: Teleskop James Webb ne ostaje u svemiru koliko se dosad mislilo

30.12.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Znanstvena misija svemirskog teleskopa James Webb mogla bi potrajati značajno dulje od deset godina

Prvotno je bilo planirano da James Webb bude operativan između pet i deset godina.

No, prema novoj procjeni američke svemirske agencije NASA-e novi bi svemirski teleskop mogao imati dovoljno goriva za znanstvena istraživanja tijekom razdoblja duljeg od tog.

  • +2
Svemirski teleskop James Webb Izvor: EPA / Autor: ESA/MANUEL PEDOUSSAUT HANDOUT

Naime, višak goriva pojavio se zahvaljujući preciznosti rakete Ariane 5, na kojoj je Webb odaslan prema točki Lagrange L2, kao i preciznosti pri obavljanju prve i druge korekcije putanje tijekom leta prema odredištu udaljenom oko 1,6 milijuna kilometara.

Preciznost putanje pri lansiranju također je omogućila ranije automatsko otvaranje solarnih panela, 29 minuta nakon lansiranja umjesto 33.

Taj višak goriva Webb može iskoristiti kako bi dulje ostao na poziciji s koje će pormatrati i proučavati svemir. Naravno, ako ne dođe do drugih problema.

Slično je bilo i s njegovim prethodnikom Hubbleom. Isprva se očekivalo kako će potrajati oko 15 godina, ali je legendarni teleskop aktivan i dan-danas, više od 30 godina nakon što je odaslan u svemir.

Ipak, postoji najmanje jedna ključna razlika. Bilo je moguće poslati astronaute kako bi popravili Hubble, što neće biti dostupno za Webb.

Webb će prikupljati slike u infracrvenom spektru, zbog čega će moći bilježiti objekte deset to sto puta bljeđe nego Hubble, piše Verge.