nova era

Pet stvari koje trebate znati o moćnom teleskopu James Webb koji je otišao u svemir

27.12.2021 u 10:11

Bionic
Reading

NASA-in svemirski teleskop James Webb, izgrađen kako bi svijet dobio uvid u svemir kakav je postojao u trenutku formiranja prvih galaksija, lansiran je u subotu raketom Ariane 5 sa sjeveroistočne obale Južne Amerike, otvorivši novu eru u astronomiji

1. Teleskopu James Webb (JWST), nazvanom po čovjeku koji je vodio NASA-u tijekom 60-ih, trebat će mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milijun i pol kilometara od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

2. Teleskop je sto puta osjetljiviji od svemirskog teleskopa Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu.

3. Teleskop će moći snimiti svemirske objekte koje do sada nismo imali prilike vidjeti – prve zvijezde i galaksije koje su nastale u vrlo ranom dobu svemira, kada je on bio star tek oko 100 milijuna godina.

  • +2
Svemirski teleskop James Webb Izvor: EPA / Autor: ESA/MANUEL PEDOUSSAUT HANDOUT

4. Glavno zrcalo teleskopa, koje se sastoji od 18 heksagonalnih segmenata od berilija optočenog zlatom, ima puno veće područje za prikupljanje svjetla.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

5. Osim istraživanja formiranja najranijih zvijezda i galaksija, astronomi će moći proučavati super masivne crne rupe, za koje se vjeruje da zauzimaju središta dalekih galaksija.