INTERNET STVARI

Narukvicu koja prati odvoz smeća pogoni hrvatski softver

02.09.2017 u 11:50

Bionic
Reading

U hrvatskoj tvrtci Selmet razvili su softver za narukvicu SensorID koja pomaže pri praćenju i nadzoru odvoza otpada koristeći tehnologije interneta stvari

Hrvatska vlada je u svibnju ove godine donijela Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 50/2017), kojom je između ostalog propisan način evidencije i izvještavanja odvoza komunalnog i drugog otpada. 

Jedan od mogućih načina da se to izvede podrazumijeva čipiranje kanti i kontejnera za smeće kako bi se automatski zabilježio svaki odvoz. Na tržištu se pojavilo nekoliko takvih tehnoloških rješenja namijenjenih komunalnim tvrtkama. Među njima je i RFID narukvica, proizvod talijanske tvrtke SensorID. 

Riječ je o uređaju dimenzija 96 puta 80 puta 31,8 milimetara i težine 90 grama, s baterijom kapaciteta 180 mAh i certifikatom IP 57, koji može raditi na temperaturama u rasponu od -20 do 80 Celzijusovih stupnjeva te očitavati RFID oznake na udaljenosti do 70 centimetara. 

Nama je narukvica iz domene interneta stvari zanimljiva zato što je pogoni hrvatski softver.

Slobodne ruke radnicima

'Za narukvicu smo razvili softver koji u kratkom roku možemo integrirati u informatičke sustave tvrtki koje se bave odvozom otpada. 

Prednost joj je da djelatnik ima obje ruke slobodne za rad i premještanje kanti i kontejnera te se približavanjem na definiranu udaljenost vrši automatsko očitanje', rekao je tportalu direktor tvrtke Selmet Veljko Bituh.

Selmet je tvrtka koja se bavi rješenjima u automatskoj identifikaciji i industrijskoj komunikaciji. Osnovana je 1994. godine. Danas ima 10 zaposlenika.

Narukvica je, u stvari, mini računalo s RFID modulom i ugrađenim GPS-om koja približavanjem čita standardni tag RAIN UHF BIN. Prikupljeni podaci se šalju u informatički sustav za kasniju obradu, statistiku i fakturiranje. 

'Beskontaktno čitanje je najpouzdaniji način automatskog očitanja oznake jer je dovoljno da RFID oznaka uđe u polje čitača, bez obzira na okolne uvjete. 

Uskoro premijera u Hrvatskoj

Udaljenost se može namjestiti na pogodnu veličinu očitanja. UHF tehnologiju preporučujemo i nudimo u rješenjima za zbrinjavanje otpada iz više razloga, među kojima je najvažniji to što je udaljenost čitanja taga nekoliko puta veća nego kod tehnologija LF ili HF', pojasnio je Bituh.

Dodao je kako je riječ o novom proizvodu na našem tržištu, pa Selmet zasad nema korisnika. No, nadaju se RFID narukvicu uvesti u uporabu ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji.

Bituh stiče kako je riječ o rješenju jeftinijem od većine drugih, pogodnom za siromašnije lokalne zajednice. U svijetu je u upotrebi preko 1.000 narukvica (uglavnom u Italiji, Španjolskoj i Poljskoj).

Nesvakidašnju narukvicu bit će moguće vidjeti tijekom četvrte RIFD konferencije, najavljene za utorak, 19. rujna, u Zagrebu.