KONFERENCIJE

RFID je jedan od stupova interneta stvari

20.05.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Barkod je svojedobno napravio revoluciju, radiofrekvencijska identifikacija će ga ne samo nadopuniti već i nadmašiti, moglo se čuti tijekom Treće konferencije RFID u Zagrebu

Proizvodni i poslovni procesi u logistici, trgovini, bankarstvu, auto i avio industriji, transportu, medicini, proizvodnji hrane te mnogi drugi sektorima nezamislivi su bez upotrebe tehnologije RFID.

Povećanje konkurentnosti i produktivnosti, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu, samo su neke od prednosti i koristi koje donosi upotreba tehnologije RFID, odnosno radio frekvencijske identifikacije, zaključeno na Trećoj regionalnoj konferenciji RFID održanoj u Zagrebu. Okupila je, prema podacima organizatora, više od 200 sudionika.

RFID identifikacija razvijena je za potrebe prepoznavanja aviona u naletu radio signalom u vojnoj industriji '40-tih godina prošlog stoljeća, nasljednik puno poznatijeg bar koda. Za razliku od barkoda koji ima svoja ograničenja, u memoriju RFID zapisa kontinuirano je moguće dodavati i brisati željeni podaci.


'Kao što je barkod napravio svojevrsnu revoluciju, za očekivati je da će ga RFID nadmašiti u primjeni. Osim što će se u budućnosti ove dvije tehnologije nadopunjivati, već su sada konkretni primjeri integracije RFID-a u poslovanja nekih kompanija u kratkom vremenskom roku pokazala povrat i opravdanost ulaganja', istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora konferencije Veljko Bituh, ujedno i direktor tvrtke Selmet d.o.o., koja se bavi rješenjima u automatskoj identifikaciji i komunikaciji.

Osvrćući se na razne procjene o korištenju tehnologije RFID u bliskoj budućnosti, Bituh je naglasio da je RFID jedan od stupova u današnjem svijetu interneta stvari i ozbiljne analize. Gartnerova predviđanja kažu da će do 2020. godine biti preko 25 milijardi povezanih 'stvari'.

Najveća primjena tehnologije RFID bilježi se u području trgovine, pa su se i neke od glavnih tema predavanja odnosile na potrebe sigurne trgovine i mogućnosti beskontaktnog plaćanja.

Denis O'Brien, direktora sektora za standarde i rješenja iz GS1 iz Irske, predstavio je uspješnu primjenu RFID-a na irskim ribogojilištima, od primjene standarda do sljedljivosti i pozitivnih pomaka koje je ta tehnologija pridonijela poslovanju ribogojilišta.

Tijekom predavanja Digitaliziraj se ili umri! prof. dr. Velimir Srića, posebni savjetnik rektora za strateške projekte Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o važnosti digitalne transformacije i njenoj rasprostranjenosti.

'Informacijska tehnologija postaje ključan igrač na tržištu. Svijet se digitalno transformira i informatička integracija usluga postaje dominantan strateški alat. Promjenama svjedoče i primjeri sve veće upotrebe 3D printera koji će s vremenom postati nezaobilazna stvar u kućanstvima, pa stoga i ne čudi podatak da potražnja za njima trenutno bilježi rast od 103 posto', rekao je Srića.

Iako postoji nekoliko dobrih domaćih primjera poput SMS parkinga, Next Bikea ili projekta Teddy the Guardian, Srića je naglasio da po istraživanju iz veljače 2016. Hrvatska zauzima 24. mjesto (od ukupno 28) po indeksu digitalne transformacije te da kompanijama predstoji integracija primijenjivih tehnologija u poslovanje, poput RFID-a, ukoliko žele opstati konkurentne na tržištu.