NASA NAJAVLJUJE

Nakon uspješnog putovanja, kalibracije i hlađenja, spreman je za nove zadatke: Evo što sljedeće čeka teleskop James Webb

05.05.2022 u 12:03

Bionic
Reading

NASA-in najnapredniji svemirski teleskop u cijelosti je kalibriran te trenutno čeka puštanje mjernih instrumenata u rad

Nakon uspješnog putovanja do radnog mjesta, kalibracije instrumenata i hlađenja, teleskop James Webb kreće u novu fazu - puštanje instrumenata u rad. Svaki od instrumenata je, piše NASA, sofisticirana skupina detektora opremljenih jedinstvenim lećama, maskama, filtrima i ostalom modificiranom opremom koja omogućava specijalizirana znanstvena mjerenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Specijalizirane karakteristike ovih instrumenata tijekom radne faze bit će konfigurirane i pokretane kako bi potvrdile spremnost za mjerenje. Uz formalan završetak poravnavanja teleskopa, u centar operacija, Mission Operations Center u Baltimoreu, stiže novo osoblje specijalizirano za gore navedene zadatke.

Na misiji će nastaviti raditi dio tima, no oni koji su radili na poravnavanju završili su svoj dio posla i ustupaju mjesto drugim stručnjacima.

Premda je poravnavanje teleskopa završeno, i dalje je jako važno obratiti pažnju na druge vrste kalibracije. Kao dio puštanja znanstvenih instrumenata u rad, teleskop će svoj moćan pogled uperiti prema različitim dijelovima neba. Ovo se radi kako bi se potvrdila termalna stabilnost tijekom mijenjanja ciljeva jer će u raznim položajima Sunce različito zagrijavati teleskop.

  • +2
Svemirski teleskop James Webb Izvor: EPA / Autor: ESA/MANUEL PEDOUSSAUT HANDOUT

Nadalje, trenutno održavanje koje se vrši u dvodnevnim intervalima prati poravnanje ogledala i, po potrebi, vrši korekcije kako bi ona ostala u poravnanim položajima.

Ako sve pođe po planu, prva bi znanstvena mjerenja trebala početi ovog srpnja.