TEHNO SAVJETI

Nakon drame s Kate Middleton: Kako prepoznati je li fotografija prava ili lažna

13.03.2024 u 14:43

Bionic
Reading

Evo nekoliko tragova koji vam mogu pomoći da prepoznate je li slika izmijenjena ili lažirana

Ovih dana britansku kraljevsku obitelj 'trese' AI incident. Rijetko kada neka obiteljska fotografija prouzroči takve reakcije kao što je to slučaj s nedavno objavljenim portretom Kate Middleton s djecom. Fotografija princeze od Walesa objavljena za Majčin dan ubrzo je uklonjena zbog raznih korekcija na njoj, no Kate nije uspjela smiriti javnost koja ne prestaje nagađati što se zapravo događa s njom.

'Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentiram obradom fotografija. Želim se ispričati zbog bilo kakve zabune koju je izazvala obiteljska fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave proveli lijep i sretan Majčin dan. C', napisala je Kate Middleton na službenom profilu na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

U svijetu u kojem se slike mogu digitalno mijenjati sa samo nekoliko klikova ili čak potpuno generirati od nule pomoću umjetne inteligencije (AI), postaje sve teže vjerovati onome što naše oči vide. Tehnike koje se koriste za manipulaciju slikama toliko su sofisticirane da smo ušli u eru hiperrealističnog lažiranja. Takve slike mogu dovesti do širenja dezinformacija i čak utjecati na javno mnijenje u važnim događajima kao što su izbori.

Postoji li nešto što možemo učiniti da uočimo sliku koja je možda izmijenjena ili generirana umjetnom inteligencijom?

Odrazi i sjene

Neobično osvjetljenje česti je znak da je fotografija promijenjena. Provjerite, na primjer, svijetle točke u očima ljudi. A ako veličina i boja nisu proporcionalni i izgledaju neobično, možda imate razloga za sumnju. Način na koji se subjekti i objekti pojavljuju na reflektirajućim površinama na slici također može otkriti tragove manipulacije.

Sjene objekata na slici možda neće biti usklađene ako je ona sastavljena iz više fotografija, no imajte na umu da neke fotografije mogu biti snimljene više izvora osvjetljenja. Pogledajte način na koji svjetlost poigrava na licu subjekta. Ako je, primerice, sunce iza subjekta, uši bi im mogle izgledati crveno.

Umjetna inteligencija također može stvoriti neusklađeno osvjetljenje i sjene, ali kako se algoritmi poboljšavaju, AI generirana lica često se percipiraju kao stvarnija od ljudskih.

Ruke

Drugi pristup je traženje značajki koje je teško replicirati. AI trenutno slabo renderira ruke i uši, izobličavajući njihove oblike, proporcije, pa čak i broj prstiju. To su iste značajke koje često muče umjetnike, ali kako drugi aspekti slika ljudi koje stvara umjetna inteligencija postaju hiperstvarni, te netočnosti u našim očima izgledaju neprirodno, objašnjava BBC.

Pripazite na neobičan ili neprirodan položaj udova ili odjeće na slici - to može biti znak da je dio slike kopiran ili na neki način manipuliran. Također zapamtite da izravnavanje trodimenzionalnog svijeta u dvodimenzionalnu sliku može učiniti da stvari ponekad izgledaju pomalo neumjesno. Jedan test koji treba primijeniti je promatranje drugih elemenata slike u istom polju fokusa i položaju. Izgledaju li mutno u usporedbi s drugim elementima na istoj 'dubini' na fotografiji?

Pogledajte metapodatke

U kodu digitalnih slika skrivene su informacije koje mogu pomoći u otkrivanju lažnjaka. Svaki put kad digitalni fotoaparat snimi sliku, metapodaci se zapisuju u slikovnu datoteku. Na primjer, vremenske oznake dovele su do pitanja je li predsjednik Donald Trump doista bio u Bijeloj kući dan nakon što je otkrio da je dobio Covid-19 u listopadu 2020.

Šum slike

Svaki senzor digitalnog fotoaparata ima sitne greške u proizvodnji koje dovode do jedinstvenih pogrešaka, koje ostavljaju svojevrsni 'otisak prsta' na slikama. To se zatim povezuje s određenim fotoaparatom i može pomoći u prepoznavanju dijelova fotografije koji su manipulirani. Zrnatost slike generirane umjetnom inteligencijom također može izgledati čudno.

Alati za provjeru

Internetske tvrtke poput Googlea pokrenule su alate za provjeru slika koji mogu pomoći ljudima da uoče slike generirane umjetnom inteligencijom. Facebook i Instagram počeli su označavati slike generirane umjetnom inteligencijom koje dolaze iz Metinih vlastitih sustava i planira učiniti isto za slike generirane AI alatima drugih tvrtki.