CRNI SCENARIJ ZA CRNO ZLATO

Nafte će nestati 90 godina prije nego što nađemo zamjenu

11.11.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Vrhunac proizvodnje nafte već je prošao, a tog važnog goriva nestat će čak 90 godina prije nego što pronađemo odgovarajuću zamjenu, pokazala su dva odvojena istraživanja

Prema prvoj studiji, 2006. nećemo pamtiti samo po ratu u Iraku, nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje i pokoljima u Darfuru, već i kao godinu koja je označila važnu prekretnicu s dalekosežnim posljedicama po cijeli svijet.

Naime, Međunarodna agencija za energiju (IEA) u Beču objavila je u utorak da je proizvodnja crnog zlata najvjerojatnije dosegnula vrhunac prije četiri godine te da nadalje slijedi samo stagnacija i pad.

Agencija u svom 25-godišnjem predviđanju World Energy Outlook 2010 procjenjuje da će se proizvodnja sirove nafte vjerojatno za dulje vrijeme zadržati na razini od 68 do 69 milijuna barela dnevno. Prema tom scenariju, ona više nikada neće dosegnuti vrhunac od 70 milijuna barela iz 2006. godine.

U svojim ranijim izvješćima od prije samo nekoliko godina, IEA je predviđala da bi proizvodnja nafte mogla rasti još nekoliko desetljeća, međutim ovakve projekcije osujetio je porast cijena sirovine, pad investicija naftne industrije te uključivanje nekih država u projekt smanjenja emisija CO2.

Izviješće ne podrazumijeva da će zbog toga u svijetu uskoro nastupiti nestašice goriva. Naprotiv, proizvodnja fosilnih goriva i dalje će postojano rasti vjerojatno do 2035. godine, međutim, sve popularniji će postajati tzv. prirodni plin.

'Vrijeme jeftinog goriva za nama je', izjavio je glavni ekonomist agencije Fatih Birol. 'Ako glavni potrošači ne uspore potražnju, uskoro ćemo vidjeti rast cijena što nije dobra vijest za njihova gospodarstva.'

Energetska revolucija kasni

Jedna druga nova studija pokazala je da će, uz sadašnji razvoj i istraživanja, svijet ostati bez nafte čak 90 godina prije nego što se uhodaju odgovarajuće zamjenske tehnologije.

Izvješće predstavljeno u novom broju časopisa Enviromental Science & Technology temelji se na ideji da dugoročni investitori najbolje predviđaju hoće li i kada će neka nova tehnologija uhvatiti korijena.

'Naši rezultati pokazuju da će proći dosta vremena prije nego što obnovljivi izvori energije postanu samoodrživi, barem kada je riječ o tržišnoj perspektivi', kaže autorica studije Debbie Niemeier iz University of California u Davisu.

Niemeier i njezina kolegica dr. Nataliya Malyshkina kreirale su novi sustav analiza koji bi zakonodavcima trebao omogućiti realistične procjene ekološke održivosti i napretka na njezinom ostvarenju. Ključni su elementi ove teorije tržišne kapitalizacije i dividende naftnih i alternativnih energetskih kompanija.

Tim stoga upozorava da trenutačni planovi razvoja novih tehnologija nisu dovoljno ambiciozni te da bez snažnijih poticaja vlasti rješenja neće biti ostvarena na vrijeme.