ZAMKE ELEKTROMOBILNOSTI

Ide li Europa iz jedne ovisnosti u drugu? Nakon ruskog goriva pojavio se novi rizik

21.09.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Europska unija mogla bi postati ovisna o Kini zbog litij-ionskih baterija i gorivih ćelija do 2030., kao što je bila ovisna o energiji iz Rusije prije rata u Ukrajini, osim ako ne poduzme snažne mjere, navodi se u dokumentu o kojem će europski čelnici raspravljati 5. listopada u Granadi u Španjolskoj

Dokument, u čijem je posjedu Reuters, bit će temelj rasprava o europskoj ekonomskoj sigurnosti tijekom sastanka čelnika EU-a u Granadi.

Zabrinuti zbog rastuće gospodarske snage sve samouvjerenije Kine, čelnici će raspravljati o prijedlozima Europske komisije za smanjenje rizika da Europa postane previše ovisna o Kini te o potrebi diversifikacije suradnjom s Afrikom i Latinskom Amerikom.

U dokumentu se navodi da će zbog snažnijeg usmjerenja na obnovljive izvore energije poput sunca ili vjetra Europa tražiti načine za skladištenje energije kako bi postigla svoj cilj neto nulte emisije ugljičnog dioksida do 2050. godine.

'To će naglo povećati našu potražnju za litij-ionskim baterijama, gorivim ćelijama i elektrolizerima, za koju se očekuje da će se u idućim godinama povećati između 10 i 30 puta', navodi se u dokumentu koji je pripremljen za španjolsko predsjedanje EU-om.

Iako EU ima jaku poziciju u međufazama i fazama sklapanja proizvodnje elektrolizera, s više od 50 posto globalnog tržišnog udjela, uvelike se oslanja na Kinu za gorive ćelije i litij-ionske baterije, ključne za električna vozila. 'Bez provedbe snažnih mjera europski energetski ekosustav do 2030. mogao bi razviti ovisnost o Kini drugačije prirode, ali sa sličnom oštrinom, od one koju je imao o Rusiji prije invazije na Ukrajinu', navodi se.

Prema Europskoj komisiji, 2021., godinu prije ruske invazije na Ukrajinu, EU je uvezao više od 40 posto ukupne potrošnje plina, 27 posto uvoza nafte i 46 posto uvoza ugljena iz Rusije. Prekid većine kupnje energije iz te zemlje izazvao je rast cijena i porast potrošačke inflacije, prisilivši Europsku središnju banku da naglo podigne kamatne stope u potezu koji je zauzdao gospodarski rast.

Litij-ionske baterije i gorive ćelije nisu jedino ranjivo područje EU-a

Litij-ionske baterije i gorive ćelije nisu jedino ranjivo područje EU-a, navodi se u dokumentu španjolskog predsjedništva. 'Sličan scenarij mogao bi se odvijati u digitalno-tehnološkom prostoru', stoji u dokumentu.

'Prognoze sugeriraju da će potražnja za digitalnim uređajima, kao što su senzori, dronovi, podatkovni poslužitelji, oprema za pohranu i mreže za prijenos podataka, naglo porasti u ovom desetljeću. EU ima relativno jaku poziciju u potonjem, ali pokazuje značajne slabosti u drugim područjima', navodi se.

Do 2030. ova bi ovisnost mogla ozbiljno spriječiti povećanje produktivnosti koje je hitno potrebno europskoj industriji i uslužnom sektoru. Usto bi mogla spriječiti modernizaciju poljoprivrednih sustava, ključnih za rješavanje klimatskih promjena, zaključuje se u dokumentu.