TEHNO SAVJET

Na vrijeme se zaštitite od cyber-napada uz ovih pet alata

24.05.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Glavna tema nakon nedavnog cybernapada je sigurnost podataka na računalima. Saznajte kako osigurati svoje podatke uz naš kratki i učinkoviti vodič

Opasni cybernapad WannaCry mnoge je korisnije globalne mreže ponukao da ozbiljnije promisle o svojoj sigurnosti. Bolnice, usluge i mnoge tvrtke izgubile su kontrolu nad svojim računalima suočivši se sa ransomwareom koji je za povratak podataka tražio novac. Pitanje koje preostaje je: kako se zaštititi da se ovo jednog dana ne dogodi vama?

WD My Passport tvrdi disk

Sve što trebate učiniti je spremiti podatke na vanjski tvrdi disk. Razlog zbog kojeg biste trebali baciti oko na WD My Passport je njegova ugrađena hardverska enkripcija, odnosno zaštita podataka kao i velikodušno trogodišnje jamstvo. Za koji se model odlučiti? Pa, iskreno – to skoro u cijelosti zavisi samo o vama. Ključna riječ dana je – česti backup sustava i hard disk kojeg nemate spojenog na računalo. Ako ga ostavite spojenim, postoji vrlo izvjesna šansa da ćete se suočiti sa ransomwareom koji će oteti vaš backup jednako kako je oteo vaše računalo.

CrashPlan

Većina korisnika računala 'backup na cloudu' poistovjećuje sa popularnim Dropboxom. Pa, prestanite s time...barem kada je riječ o ransomwareu. Dropbox jako dobro služi kao sustav za sinkroniziranje podataka na više uređaja i to je super svar – sve dok vas ne udari ransomware. Umjesto Dropboxa bacite pogled na pravi bacup za 'oblak' koji vaše podatke sačuva i enkriptira na dalekom, dalekom serveru. Ako haker odluči zablokirati sve što imate, sačuvani podaci na cloudu znače da možete sve izbrisati i mirne duše početi ispočetka. CrashPlan je dobio vrlo, vrlo visoke ocjene na mnogim sajtovima i nudi vrlo visoku razinu funkcionalnosti.

Windows 10

Imate staru verziju Windowsa? Koristite Windows XP? Molimo vas, prestanite. Zahvaljujući opasnim alatima koje je grupa Shadow Brokers pustila u javnost, relativno je sigurno smatrati sve Windowse osim najnovijih katastrofom koja samo čeka da se desi. Nažalost, besplatna nadogradnja na Windowse 10 je iza nas, no iskreno – investicija je vrijedna svake kune. Sve što trebate je biti sigurni da ste instalirali sve nadogradnje.

BitDefender

Antivirusni programi imaju relativno lošu reputaciju i iskreno – tko god priča protiv njih je u pravu. Zavlače se u toliko dijelova vašeg sustava da skoro istog trenutka kada prestanu raditi nešto krene po zlu. Opet u drugu ruku, ako na računalo dođe ransomware, nećete ni imati operativni sustav. Antivirusa ima zbilja mnogo, no BitDefender predstavlja jednog od najboljih. I prije nego što pitate – da, BitDefender štiti od WannaCryja.

Apple iPhone

Ok, ovo sad možda zvuči kao reklama za Apple, no obratite pažnju na jednu bitnu stvar: ransomware ne udara samo računala, već i telefone. Premda iOS App Store i Androidom Google Play jako dobro štite korisnike od ransomwarea, iPhone je puno sigurniji. Sve na što trebate paziti je da impulzivno ne kliketate po čudnim tekstovnim porukama i na miru ste. Ako po svaku cijenu želite koristiti Android, molimo vas, skidajte aplikacije isključivo s Android Storea.