ASTRONOMIJA

Ne propustite kozmički spektakl: Večeras će noćno nebo išarati suze svetog Lovre

12.08.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Nebo iznad Hrvatske će u srijedu navečer postati pozornicom za kozmički spektakl. Pronađite mirno mjesto bez puno svjetla, lezite i pripremite se za kišu meteorita

Astronomi pozivaju gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći od jutra. Zašto? Zbog spektakla koji ćemo večeras moći pratiti na nebu.

'Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore', piše u objavi.

Hrvatski astronomski savez danas organizira astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.

Dan nakon promatranje će se organizirati u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen - Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21,30 sati), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat).

Odakle dolaze?

Izvor meteora je periodični komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine. Planet Zemlja presijeca taj trag u kolovozu i tako nastaje meteorski potok. Naziv 'Perzeidi' odnosi se na prividan izvor meteora koji se u ovom slučaju nalazi u zviježđu Perzej. Meteori se mogu pojaviti blo gdje na nebu, no ako u mislima produžite trag meteora unazad, vidjeti ćete da dolaze iz iste točke na nebu – radijanta.

  • +7
Suze svetog Lovre (perzeidi) na hrvatskom priobalju Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Što su to suze svetog Lovre?

Izraz 'suze sv. Lovre' koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Giovanni Pascolli, poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, opjevao je u pjesmi '10 Agosto' godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u to doba:

'San Lorenzo, io lo so perché tanto di stelle per l’aria tranquilla arde e cade, perché si gran pianto nel concavo cielo sfavilla…'

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao 'gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!'. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Bonton za promatrače

Za promatranje zvjezdanog neba najbolje je otići nekamo daleko od grada i svjetlosnog zagađenja. Planine, brda i slabo nastanjeni otoci savršena su mjesta za promatranje Suza svetog Lovre.

Za promatranje kiše ne treba vam ni teleskop ni dalekozor. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, ni teleskopi, niti dvogledi. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Prilikom opažanja meteora nemojte koristiti bijele svjetiljke, uključujući svjetl automobila i mobitela da drugima ne uništite noći vid. Koristite crvene svjetiljke ili vaše svjetiljke prekrijte crvenim celofanom. Za kraj, prilikom dolaska i odlaska automobilom koristite samo pozicijska svjetla.

Konačno, kako biste minimalizirali mogućnost zaraze koronavirusom, držite preporučenu distancu između sebe i ostalih promatrača.