ljubav u doba pandemije

Može li se koronavirus prenijeti seksom? Nekoliko studija daje oprečne odgovore

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 12.08.2020 09:33
  • Objavljeno 12.08.2020 u 09:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michael Weber / imageBROKER / Profimedia

Seksualni prijenos koronavirusa SARS-CoV-2 trenutno se ne može ni potvrditi, ali ni zanijekati jer postojeće studije daju oprečne dokaze o njegovoj prisutnosti u reproduktivnom sustavu

Koronavirus se može prenijeti spolnim putem i može prouzročiti mušku neplodnost. Barem se tako dalo zaključiti iz naslova članka kojeg je ljetos objavio New York Post. Naslov privlačan, klikabilan, no koliko je ono o čemu se pisalo u članku bilo istinito?

Originalni članak, baziran na rezultatima studije provedene u bolnici u kineskom Shangqiu i objavljenoj na internetskoj stranici časopisa JAMA Network Open, podijeljen je više od 46.000 puta, a kasnije je u beskraj ponavljan na društvenim mrežama.

Iako SARS-CoV-2 prvenstveno inficira tkiva duž dišnih puteva, neke studije su virus otkrile i u tjelesnim tekućinama, uključujući sjeme, slinu, stolicu, krv i očne sekrete. Prisutnost virusa u sjemenu ljudima je dala misliti: može li sperma prenositi bolest i može li infekcija utjecati na funkciju testisa i mušku plodnost?

tportal

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Brinja Schmidt

Studija na koju se pozvao New York Post otkrila je SARS-CoV-2 u sjemenskoj tekućini šest bolesnika, od kojih su četiri bila u akutnom stadiju infekcije, a dva su bila u fazi oporavka. Autori su iz toga zaključili da moguć i prijenos Covida-19 spolnim putem. Doduše, ogradili su se od zaključka zbog malog uzorka pacijenta i kratkoće istraživanja, no to je pak bilo prešućeno u članku New York Posta.

Istini za volju, nije to bila ni prva ni posljednja studija o prisutnosti virusa SARS-CoV-2 u sjemenu. Ona objavljena u časopisu Fertility and Sterility nije otkrila virus u sjemenu 34 pozitivna muškarca u mjesecu nakon dijagnoze.

Koautor studije John Hotaling, urolog sa Sveučilišta u Utahu specijaliziran za mušku neplodnost, objasnio je kako bila riječ o sasvim drugačijem uzorku te da je studija na koju se poziva New York Post obrađivala jako bolesne pacijente, toliko teško bolesne da su neki od njih i umrli.

Što su teži simptomi bolesti, to je veća vjerojatnost da se virus probije sve do testisa, smatra Hotaling. Istovremeno, Melissa Perry, specijalistica javnog zdravlja koja proučava poremećaje sperme, smatra da su ispitivanja i analiza sperme kod simptomatski i asimptomatskih bolesnika nužni kako bi se utvrdila prisutnosti virusa u sjemenu osoba različitih stupnjeva oboljenja.

tportal

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Artem Oleshko

Ima toga još, upozorava Health Feedback. Prisutnost virusnog genetskog materijala u tjelesnoj tekućini ne znači da je netko zarazan. Zbog slabog imunološkog odgovora u testisima, virusi mogu dugo vremena postojati u sjemenu, čak i kad se nisu sposobni razmnožavati u genitourinarnom traktu. Potrebne su dodatne studije kako bi se procijenila sposobnost virusa da se replicira u genitourinarnom traktu, koncentracija virusa u sjemenu i koliko dugo se on tamo nalazi nakon oporavka pacijenta.

Ulazak SARS-CoV-2 u testise teoretski je moguć, jer testisi imaju nisku razinu enzima ACE2 preko kojeg virus ulazi u ljudske stanice. Međutim, zasad neocijenjena studija nije otkrila SARS-CoV-2 u biopsiji testisa pacijenta s dijagnozom COVID-19.

S druge strane, već spomenuto ispitivanje plodnosti i sterilnosti otkrilo je da je 19 posto muškaraca s infekcijom COVID-19 pokazalo simptome orhitisa, virusne upale koja može smanjiti plodnost, a povezana je i s virusom SARS-CoV-1. Nedavna nerecenzirana studija, objavljena na MedRxiv, također spominje porast luteinizirajućih hormona kod muškaraca s Covidom-19, što ukazuje na smanjenu funkciju testisa.

Poznato je da se mnogi virusi, uključujući zaušnjake, HIV, obitelj herpesvirusa, ebolu i Ziku, mogu se naći u spermi zaraženih. Replikacija ovih virusa u sjemeničnim tubulama testisa može izazvati upalu i stvoriti potencijalno zarazno sjeme.

Ali smanjena sterilnost može biti i nuspojava određenih primarnih simptoma infekcije, poput visoke temperature, prekomjernog imunološkog odgovora i poremećaja koagulacije, i sve je to zamijećeno kod oboljelih od Covida-19. U potonjem slučaju sjeme ne bi nužno bilo zarazno, ali bolest bi ipak mogla barem privremeno smanjiti plodnost muškaraca.

Ukratko, tvrdnje da se COVID-19 može prenijeti spolnim putem i može izazvati neplodnost su preuranjene. Trenutni dokazi nisu dovoljni za zaključak da se COVID-19 može prenijeti sjemenom ili imati dugoročno negativne učinke na mušku plodnost.

Ipak, zdravstveni stručnjaci, uključujući kliniku Mayo, objavili su podsjetnike da sav bliski kontakt sa zaraženom osobom podrazumijeva rizik od infekcije. Stoga preporučuju prakticiranje sigurnog seksa i izbjegavanje tjelesnog kontakta s osobama čiji je status zaraze nepoznat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!