TREĆI ELEMENT

Na HTV-u konačno kreće pravi znanstveni show!

05.09.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Na trećem programu HTV-a u listopadu će konačno krenuti jedna domaća rasna znanstveno popularna emisija 'Treći element' koja puno obećava već u samom startu

Prije svega garancija kvalitete jest činjenica da će je voditi ruđerovci fizičar Saša Ceci i biokemičar Marko Košiček.

Ceci je našoj javnosti već otprije poznat kao autor znanstvenopopularnog bloga 'Blesimetar' na Jutarnjem.hr koji je ljetos objavljen i u obliku čitljive, zabavne knjige. Osim toga on je jedan od začetnika vrlo uspješnog projekta 'Skeptici u pubu' u sklopu kojeg je do danas niz naših uglednih znanstvenika, pa i britanski nobelovac Harry Kroto, održalo mnoštvo briljantnih predavanja. Skeptici u pubu svojim kratkim i zabavnim formatom prezentacije aktualnih i intrigantnih tema iz mjeseca u mjesec okupljaju sve veći broj vjernih posjetitelja.

Košiček je višestruko nagrađivani popularizator znanosti. Među ostalim 2003. je još kao gimnazijalac osvojio brončanu medalju na 35. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Grčkoj, 2007. je dobio nagradu za najboljeg studenta PMF-a u Zagrebu, a 2008. je bio pobjednik međunarodnog natjecanja FameLab u Velikoj Britaniji.

Prema jesenskoj shemi Treći element će ići svakog četvrtka na Trećem programu HTV-a u pomalo noćobdijskom terminu od 22:50 do 23:20 h, no dosadašnji rad novopečenog voditeljskog dvojca daje naslutiti da će se itekako isplatiti ostati budan. Oni zasigurno nikada neće bježati od intrigantnih pa i kontroverznih tema - od NLO-a do teorija urote, u studio će znati dovesti vrhunske stručnjake, planiraju uvažiti interese gledatelja, otvorit će i svoju Facebook stranicu, a posebno ističu da nikako neće tolerirati da im emisija bude dosadna.

Na naše pitanje može li se uz malo novca, jer HRT ne raspolaže sredstvima kakva imaju BBC ili National Geographic, znanost predstaviti na zabavan i uzbudljiv način, Ceci kaže kako je uvjeren da može.

'U svakoj emisiji gostovat će svjetski priznati stručnjaci u području o kojem ćemo govoriti. Pitanjima i potpitanjima želimo postići da gledatelji ne samo razumiju o čemu se radi, već i da osjete koliko je znanost fascinantna. A tu će biti i više priloga koji će nas uvoditi u teme, dodatno pojašnjavati najvažnije stvari o kojima ćemo govoriti ilustracijama i animacijama te, naravno, vrlo interesantnih pokusa. Jer bez pokusa nema ni znanosti', najavljuje naš fizičar.

Glavni cilj emisije, ističe, bit će demonstracija elegancije i snage prirodnih znanosti te moderne tehnologije koja je proizašla iz njih.

'No nećemo izbjegavati iskorake iz prirodnih znanosti u obradi zanimljivih tema važnih za razumijevanje funkcioniranja svijeta. Govorit ćemo o svemu - od toga što znamo o nastanku svemira, širi li se, i ako se širi, u što se širi, do toga kako bi mogao završiti i na temelju čega to pretpostavljamo. Govorit ćemo i o svemu što se odvija između ta dva događaja. Naravno, šalim se, ali doista ćemo se baviti i time kako je nastala Zemlja, kako je na njoj nastao život - primjerice je li luda ideja da je život nastao na Marsu i potom meteorima prenesen na Zemlju, te kako je nastalo bogatstvo živih oblika koje danas vidimo oko nas. Govorit ćemo i o tome što danas znamo da se događa kod začeća, te koji se procesi u tijelu odvijaju kada život prestaje. I još mnogo, mnogo toga.'

Pitali smo Cecija i kakvi su im planovi za interakciju s gledateljima.

'Želim naglasiti da se ova emisija radi za gledatelje, te da je nama koji sudjelujemo u njezinom stvaranju najvažnije njihovo mišljenje. Marko i ja se bavimo promocijom i popularizacijom znanosti tako da smo se susreli s mnogim pitanjima koja se često postavljaju na festivalima znanosti i sličnim manifestacijama. No, naravno, mi ne znamo ni približno što sve može zanimati javnost. Zato ćemo pokušati putem društvenih mreža Facea i Twittera, ali i na razne druge načine, uspostaviti dvosmjernu komunikaciju s gledateljima.'

Na pitanje koje znanstvenopopularne emisije doživljava kao uzor, Ceci bez puno dvojbe ističe serijal Kozmos američkog astronoma Carla Sagana.

'Po meni je to nešto najbolje što je ikad napravljeno u znanstveno-popularnoj produkciji na ijednoj televiziji. Sve drugo što sam ikad gledao prije i poslije toga blijedi u usporedbi s Kozmosom. Naravno, pomalo je besmisleno da to navodim kao nekakav uzor za ovo što ćemo mi raditi. Ipak, iz te moje gotovo opčinjenosti Kosmosom proizlazi duboko uvjerenje da se znanost može i mora prikazivati na što je moguće zanimljiviji i razumljiviji način. Ono što nam znanost iz dana u dan, iz tjedna u tjedan otkriva o makrosvijetu i mikrosvijetu oko nas i u nama je doista očaravajuće. To ćemo svakako pokušati prenijeti našim gledateljima. A što se tiče Kozmosa - 2014. godine počinje emitiranje novih epizoda, kroz koje će nas ovaj put provesti jedan drugi američki astronom - Niel deGrasse Tyson. Mogu samo reći da jedva čekam.'

Urednica Jozefina Stipaničević za tportal je rekla da je HTV u svojem programu uvijek pratio i prirodne znanosti, bilo u obliku reportaža u pojedinim mozaičnim, bilo u nekim tematskim emisijama.

'Međutim Treći element je svojevrstan iskorak, jer će se baviti isključivo prirodnim znanostima koje je, možda, najteže približiti gledateljima. Zato smo se i odlučili da voditelji i stručni suradnici budu već iskusni popularizatori znanosti Saša Ceci i Marko Košiček, koji znaju kako zainteresirati publiku, što je zanima i kako joj komplicirane fenomene objasniti na što jednostavniji način. Nadamo se da će i Treći element, iako po formi različit, kod gledatelja imati isti onakav odjek kakav imaju i drugi nastupi Košičeka i Cecija u popularizaciji znanosti. Iako znanost u medijima obično ne privlači široku publiku, pokušat ćemo pokazati da je ona itekako zanimljiva i da vrijedi odvojiti vrijeme za takve programe', rekla je Stipaničević.