OGROMAN PROMET

Na Dark Webu traži se najviše pedofilija

31.12.2014 u 10:18

Bionic
Reading

Tajanstveni kutak interneta osmišljen je tako da onemogući sve pokušaje identificiranja njegovih korisnika. Skupina istraživača pokušala je otkriti čime se bave svi ti anonimci

Otkrili su kako se većina prometa odnosi na doista mračne aktivnosti, vezane uz seksualne zlostavljanje djece. U tolikoj mjeri da je to šokiralo i same istraživače.

Rezultate šestomjesečnog istraživanja na oko 45 tisuća skrivenih servisa na Toru predstavit će tijekom konferencije Chaos ComputerGareth Owen, stručnjak za računalne znanosti sa Sveučilišta Portsmouth, koji je predvodio istraživanje.

Očekivano, forumi i web odredišta koja se bave narkoticima i drugim ilegalnim sadržajem čine najveću pojedinačnu kategoriju. No, promet koji bilježe smiješno je malen u odnosu na onaj vezan uz pedofiliju.


Više nego četiri od pet posjeta skrivenim servisima ciljali su na odredišta s pedofilskim materijalom, pet puta više nego u bilo kojoj drugoj kategoriji, poput kockanja, bitkoina ili anonimnih zviždača. Dovoljno da bi se trebali zamisliti i najgorljiviji zagovornici zaštite privatnosti online u ovom obliku.

Mjerenje tajnovitih dijelova weba nije jednostavno, pa stoga i ove rezultate treba uzeti s određenom rezervom.

Iz Tor Projecta, zaduženog za upravljanje Torom, upozoravaju kako se, recimo, u posjete broje i virtualne policijske patrole, kao i pripadnici skupina za borbu protiv pedofilije. U nekim slučajevima web odredišta postala bi metom napada DDoS, koji koriste upravo ogroman broj lažnih posjeta kako bi preopteretili poslužitelje i izbacili ih iz stroja.

Uz to, Torovi skriveni servisi čine tek dva posto ukupnog prometa putem anonimne mreže. A i posjeti web odredištima putem alata Tor2Web, osmišljenog kako bi do skrivenih servisa lakše došli i neanonimni korisnici, bili bi slabije zastupljeni.

Izvor:Wired