PREKO SRUŠENOG MOSTA

Amerikanac poginuo u vožnji prateći Google karte, obitelj sada tuži tvrtku

21.09.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Obitelj Amerikanca Philipa Paxsona, koji je poginuo u rujnu 2022. nakon vožnje preko srušenog mosta, tvrdi da je Paxson umro jer Google nije ažurirao Google karte. Obitelj optužuje tehnološkog diva za nemar, tvrdeći da su ranije bili obaviješteni da je most srušen već nekoliko godina, no nisu ažurirali svoj navigacijski sustav

Philip Paxson, prodavač medicinskih uređaja i otac dvoje djece, utopio se u rujnu prošle godine nakon što je sa svojim džipom upao u Snow Creek u Hickoryju u Sjevernoj Karolini, navodi se u tužbi podnesenoj u utorak.

Vozio se kući s kćerinog devetog rođendana kroz nepoznato susjedstvo, kada ga je Google Maps navodno uputio da prijeđe srušeni most. Sletio je s nezaštićenog ruba i srušio se oko šest metara niže, navodi se u tužbi. Policija koja je pronašla Paxtonovo tijelo u njegovom prevrnutom i djelomično potopljenom džipu rekla je da nije bilo barijera ili znakova upozorenja duž puta, prenosi Sky News.

'Naše djevojčice pitaju kako i zašto im je tata umro, a ja sam u nedostatku riječi koje mogu razumjeti jer, kao odrasla osoba, još uvijek ne mogu shvatiti kako su oni koji su odgovorni za GPS upute i most mogli postupiti s tako malo obzira prema ljudskom životu', rekla je njegova supruga Alicia Paxson.

'Budući da nije bio upoznat s lokalnim cestama, oslonio se na Google Maps, očekujući da će ga sigurno uputiti kući njegovoj supruzi i kćerima. Tragično, dok je vozio oprezno po mraku i kiši, ne sluteći slijedio je Googleove zastarjele upute do onoga za što je njegova obitelj kasnije saznala da se skoro desetljeće zove 'Most za nigdje', srušivši se u Snow Creek, gdje se utopio', rekli su odvjetnici obitelji.

U tužbi se navodi nekoliko privatnih tvrtki za upravljanje imovinom za koje se tvrdi da su bile dužne održavati most i okolno zemljište. Više lokalaca je dosad obavijestilo Google Maps o kolapsu u godinama koje su prethodile Paxsonovoj smrti. Pozvali su tvrtku da ažurira informacije o toj ruti, navodi se u tužbi.

Sudski podnesak uključuje zapise e-pošte drugog stanovnika Hickoryja koji je koristio značajku karte 'predloži uređivanje' u rujnu 2020. kako bi upozorio tvrtku da je usmjeravala vozače preko srušenog mosta. Potvrđeno je da je u studenom 2020. Google primio izvješće i da je pregledao predloženu promjenu, no u tužbi se tvrdi da tvrtka nije poduzela daljnje radnje.

'Najdublje suosjećamo s obitelji Paxson. Naš cilj je pružiti točne informacije o rutama u Google kartama i razmatramo ovu tužbu', rekao je glasnogovornik Googlea Jose Castaneda za Associated Press.