pali i prvi testovi

Munjevito filtriraju podatke: Pentagon se pohvalio umjetnom inteligencijom koja 'predviđa budućnost'

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.08.2021 14:30
  • Objavljeno 03.08.2021 u 14:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najnoviji sustav kojeg razvija američka vojska koristi algoritme koji filtriraju podatke kako bi proračunali mogućnost odvijanja određenih događaja 'nekoliko dana unaprijed'

Pokusi s umjetnom inteligencijom koje provodi američka vojska postali su prilično 'ambiciozni', prenosi Engadget.

The Drive je nedavno objavio članak prema kojem je Sjeverno zapovjedništvo dovršilo niz testova za pokuse globalne dominacije informacijama (Global Information Dominance Experiments, skraćeno GIDE), svojevrsnu kombinaciju umjetne inteligencije, računarstva u oblaku i senzora koji Pentagonu mogu pružiti mogućnost predviđanja događaja 'nekoliko dana unaprijed', barem ako pitate voditelja zapovjedništva, generala Glena VanHercka.

Unatoč vrlo mističnom prizvuku, ovaj se sustav temelji na postojećim računalnim metodama te bi, ako uspije, uskoro mogao dovesti do velikih promjena u vojnim i državnim operacijama.

Sustav temeljen na strojnom učenju u pravom vremenu promatra promjene u sirovim podacima koje bi mogle značiti početak krize ili opasnosti. Ako, na primjer, satelitske snimke pokazuju da iz se podmornica u luci neke ne toliko prijateljske države priprema za isplovljavanje, umjetna inteligencija će ovaj događaj označiti važnim, s obzirom da bi plovilo moglo uskoro biti mobilizirano. Vojnim analitičarima od krvi i mesa za ovo bi trebalo puno više vremena, dok GIDE može poslati upozorenje 'za nekoliko sekundi', komentirao je VanHerck.

U nedavnom testiranju GIDE 3 je kombinirao očitanja 11 zapovjedništava i proširenog sustava civilnih i vojnih senzora u nadzoru Ministarstva obrane kako bi ocjenio scenarije gdje 'zgusnuta logistika' (poput komunikacije u Panamskom kanalu) može stvarati poteškoće. Tehnologija koju su koristili nije nužno nova, kaže general, no vojska je uspjela sve 'spojiti'.

Eksperimentalna platforma uskoro bi, kažu iz Pentagona, mogla ući u svakodnevnu primjenu. VanHeck vjeruje da će vojska početi koristiti softver te da će njegovu učinkovitost isprobati tijekom idućih vojnih vježbi Globally Integrated Exercise zakazanih za proljeće 2022.

Prednosti ovakve vrste predviđanja uz pomoć umjetne inteligencije nalaze se u proaktivnom rješavanju problema u odnosu na dosadašnji reaktivni - uz njegovu bi pomoć Pentagon u slučaju krize mogao započeti iznimno rane pregovore ili pojačati obranu.

Kao i kod svih novih tehnologija, doduše, i ova ima svoja ograničenja. Umjetna inteligencija pronalazi i označava stvari koje su 'neobične' poput velikog broja automobila na parkiralištu ili velikog broja zrakoplova u zračnim bazama - ona ne može zaključiti što se događa i za to joj treba osoblje koji će te informacije moći interpretirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!