OPASNA TEHNOLOGIJA

Musk upozorava: 'Umjetna inteligencija treba bolju regulaciju - čak i u Tesli'

21.02.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Šef Tesle i SpaceX-a već dugo upozorava na potencijalne opasnosti koje ova napredna tehnologija može predstavljati

Teslin šef Elon Musk nedavno je ponovno naglasio da umjetna inteligencija treba bolju regulaciju - čak i u njegovim kompanijama. Musk ne na Twitteru nakon prve objave napisao i komentar na nedavni članak o OpenAI-ju objavljenom u MIT Technology Reviewu koji tvrdi da je organizacija (koju je, podsjećamo, osnovao sam Musk) od otvorenog razvoja sigurnosnih mjera za umjetnu inteligenciju postala tajnovita firma opsjednuta imidžem i potrebom za gomilanje čim veće količine novca.

Musk, naime, već dugo vremena izražava zabrinutost oko negativnog potencijala umjetne inteligencije. 2014. je tvitao da bi ona mogla biti 'opasnija od nuklearki' te je kasnije publici na MIT-ju spomenuo da je ta tehnologija 'najveća egzistencijalna opasnost' te da čovječanstvo treba biti jako oprezno.

'Uvođenjem umjetne inteligencije zazivamo pravog demona. U svim takvim pričama postoji tip s pentagramom i svetom vodicom koji se nada će moći kontrolirati demona. Obično mu to ne pođe za rukom.'

Musk već neko vrijeme spominje ideju da bi vlada trebala kontrolirati razvoj umjetne inteligencije. Šef Tesle je Kari Swisher iz Recodea 2018. (iste godine kada je sišao s mjesta direktora OpenAI-ja kako bi izbjegao konflikte s razvojem mašinskog učenja koje se primjenjuje u Teslinim autima) - rekao da 'moramo imati komisiju unutar vlade koja počinje s uvidom i dobija bolji uvid u tematiku umjetne inteligencije'. Komisija bi, prema Musku, trebala osigurati regulacije koje jamče sigurnost pri razvoju i korištenju umjetne inteligencije.

Musk je nakon toga dodao da sumnja u potencijalni nastanak takvog tipa organizacije ili komisije.