NEURALNE KARAOKE

Može li umjetna inteligencija napisati božićnu pjesmu?

14.12.2016 u 08:35

Bionic
Reading

Neće se naći na vrhovima top-lista, ali vrijedi zabilježiti: umjetna inteligencija stvorena na Torontskom sveučilištu sama je napisala, skladala i izvela božićnu pjesmu

Nova božićna pjesma nastala je u sklopu Neuralnih karaoka, eksperimenta pri Sveučilišta u Torontu koji je dio istraživanja šireg opsega.

Doktorant Hang Chu je krenuo s glazbom. Pomoću neuralne mreže umjetnu inteligenciju temeljenu na Nvidijinom hardveru prvo je upoznao sa sto sati glazbe online.

Jednom kad je usvojila potrebna znanja, podučili su ju glazbenoj skali i melodijskom profilu kako bi mogla skladati jednostavnu melodiju tempa 120 udaraca u minuti. Potom je melodiji dodala akorde i bubnjeve.

Glazba je bila tek početak. Kako piše Guardian, istraživači su potom program naučili plesati pomoću sat vremena video igre Just Dance. Dodatni sat te igre i 50 sati stihova s interneta naučili su umjetnu inteligenciju kako uglazbiti stihove. Konačno, uvježbali su ju u povezivanju slike i riječi.

Rezultat je definitivno božićna pjesma, ako je i pomalo uznemirujuća:

Neuralne karaoke mogu uzeti bilo koju digitalnu fotografiju i preobraziti ju u pjesmu u vlastitom izdanju.

O pjesmi koju je napravila Googleova umjetna inteligencija smo već pisali, ali ima toga još.

U Sonyjevom Laboratoriju za računalne znanosti u Parizu prije nekoliko mjeseci su pomoću umjetne inteligencije napravili pjesmu u stilu Beatlesa, nazvaju Daddy's Car:

Pomoću softvera Flow Machines analizirano je 13 tisuća glazbenih segmenata pomoću kojih se stvaraju melodije i harmonije. Francuski kompozitor Benoît Carré dodao je stihove i producirao završno izdanje. U pripremi je cijeli album koji je nastao tako, koji bi trebao izaći uskoro.