DIGITALNA UMJETNOST

Ovu pjesmu stvorila je umjetna inteligencija

17.06.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Googleva umjetna inteligencija skladala je svoju prvu pjesmu. Temeljem početne četiri note nastala je melodija duga gotovo 90 sekundi

Program Magenta, osmišljen kako bi Googleovi sustavi strojnog učenja mogli stvarati glazbu i drugu umjetnost, izbacio je prvi konkretan uradak: skoro minutu i pol dugu melodiju. Bubnjevi i orkestracija dodani su kasnije

Skupa s novim postignućem Google je objavio i post na blogu u kojem razlaže ciljeve Magente.

Dugoročno, taj bi program trebao unaprijediti strojno nastalu umjetnost i oko sebe okupiti zajednicu umjetnika. Kratkoročno gledano, to znači gradnju sustava koje je moguće povezati s alatima koje umjetnici već koriste.

Krenut će s podrškom za audio i video, alate za rad s formatima kao što je MIDI i platformama koje će umjetnicima pomoći u povezivanju s modelima za strojno učenje.


Magenta je nastala temeljem Googleovog sustava TensorFlow, koji je već softver otvorenog koda. Novi projekt također namjerava objaviti svoj kod kao otvoreni na GitHubu.

Google je i ranije eksperimentirao sa strojno nastalom umjetnošću. Algoritam DeepDream - prvotno razvijen za vizualizaciju djelovanja neuralnih mreža - postao je popularnim alatom za slike.

Više:Verge