DRUŠTVENE MREŽE

Može li se TikTok zbilja smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.01.2020 12:38
  • Objavljeno 27.01.2020 u 12:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Avishek Das / Zuma Press / Profimedia

Donosimo glavne razloge zbog kojih stručnjaci propitkuju sigurnost popularne aplikacije, kao i načine na koje se korisnici mogu zaštititi

TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih mreža za razmjenu kratkih videa, vrlo često vezanih uz tematiku glazbe. Problem je, doduše, što su američke vlasti na nekoliko navrata upozorile na upitnu sigurnost same aplikacije. Pitanje je - o kojim se potencijalnim rizicima radi i kako se može od njih zaštititi.

Zbog čega panika?

Sigurnosna tvrka Check Point Research u prosincu je prošle godine otkrila nekoliko sigurnosnih propusta u TikToku. Oni su, na jedan ili drugi način, hakerima omogućili da manipuliraju sadržajem TikTok profila, brišu videe, uploadaju neautorizirane videe, privatne 'skrivene' videe učine javnima i konačno - otkriju osobne informacije pojedinca poput privatne email adrese.

Jedna od spomenutih ranjiovsti mogla bi se iskoristiti za SMS spoofing gdje haker pošalje SMS korisniku koji izgleda kao da je došao s TikToka. U njega, konkretno, mogu ubaciti zloćudne poveznice koje korisnike mogu odvući na opasnu adresu koja uređaj može inficirati virusima. Stručnjaci iz Check Point Researcha su pronašli čak i načine kojima se može napasti TikTok aplikacija i TikTok stranica. Nakon što su kompaniju obavijestili o opasnosti njihove aplikacije, vlasnici TikToka su ju nadogradili i zaštitili kako bi spriječili potencijalne napade.

Zašto je onda TikTok i danas prijetnja državnoj sigurnosti SAD-a?

Američki dužnosnici podigli su uzbunu oko aplikacije, išavši tako daleko da su ju prozvali prijetnjom državnoj sigurnosti. Razlog zašto su mnogi zabrinuti oko TikToka je zato jer ga je kupila kineska kompanija ByteDance. Podsjetimo, kineske vlasti imaju velike ovlasti nad poduzetnicima u Kini te u iznimnim slučajevima mogu te kompanije zakonski prisiliti da im predaju korisničke podatke. Upravo zbog toga američke vojne snage i mornarica zabranjuju korištenje TikToka na službenim smartfonima.

Stvari idu dalje sa brojnim optužbama vezanima uz potencijalno uplitanje u unutarnju politiku i nadolazeće izbore, kao što je u pismu Američnom vojnom tajniku naglasio američki senator Chuck Schumer.

Kako onda zaštiti TikTok profil?

Ako želite koristiti apliakciju, vodite računa da svi vaši podaci završavaju u Kini i na to ne možete nikako utjecati. Ono što možete napraviti je voditi računa da videi koje objavljujete o vama otkrivaju puno više nego što želite - stvari poput osobnih informacija, što znači malo opreza ne može naštetiti. Podsjećamo, u konačnici, da je izričita zabrana korištenja ove aplikacije na snazi samo u američkoj vojsci i mornarici.

Što se vašeg profila tiče, postoje načini na koji ga možete učiniti sigurnijim. Za početak koristite jače lozinke - oslanjajte se na kombinacije brojeva, slova i simbola i nikad ne koristite poznata imena ili datume. Također ne koristite istu lozinku na više raznih profila. Ako vam hakiraju jedan od njih, svi ostali bit će ugroženi.

Sve navedeno pogotovo ima smisla uzmemo li u obzir da TikTok nema funkciju prijave u dva stupnja.

Učinite svoj profil privatnim

Ako želite i dalje objavljivati videe i ograničiti tko ih može vidjeti, uvijek možete učiniti profil privatnim - jedini ljudi koji će vidjeti vaše videe su oni kojima ste dozvolili da vas prate.

Također vodite računa da prebacivanjem profila u privatni ne skrivate podatke od same aplikacije.

Za mijenjanje vrste profila otvorite aplikaciju i odite na karticu profil. Nakon toga birajte ikonu za postavke u gornjem desnom kutu, otiđite u Privacy and Safety i tamo aktivirajte privatni profil.

Odspojite TikTok od drugih usluga

U TikToku postoji opcija za povezivanje provila s drugim profilima poput Instagrama ili YouTubea. Ideja je, naravno, mogućnost objave TikTok vide na druge platforme.

Povezivanjem vaših profila na ovaj način kompanijama omogućavate lakše sakupljanje vaših privatnih informacija. Pomoću poveznica oni mogu dobiti puno cjelovitiju sliku vaših online aktivnosti i samim time naučiti više o vama. Za smanjenje tog rizika, odspojite TikTok od ostalih profila.

Za početak, odite u svoju stranicu s profilom i uredite ju. Na dnu ćete vidjeti sekciju Instagram i YouTube, a desno od njih ime vašeg povezanog profila. Pritisnite prstom na ime profila i odspojite ga, navodi MakeUseOf.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!