PROJEKT MAGI

Može li Google uhvatiti priključak u utrci umjetne inteligencije? Evo što planiraju

17.04.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Tražilice temeljene na umjetnoj inteligenciji poput Binga ubrzano postaju najvećom prijetnjom Googleovom poslovanju u zadnjih 25 godina

Samsung je u ožujku šokirao Google najavom kako bi mogli umjesto njihove internetske tražilice na svoje uređaje ugraditi Microsoftov Bing.

Njihova je tražilica godinama bila u drugom planu. Ali, s dolaskom umjetne inteligencije postala je znatno zanimljivija.

Kako piše New York Times, u Googleu su na najavu iz Južne Koreje reagirali panikom, što i nije tako čudno uzme li se u obzir kako im Samsung donosi oko tri milijarde američkih dolara prihoda. Dodatnih 20 milijardi USD povezano je sa sličnim Appleovim ugovorom, koji bi trebao biti obnovljen tijekom ove godine.

Pregovori sa Samsungom su u tijeku. Očekuje se kako bi suradnja te dvije tvrtke ipak mogla biti nastavljena.

Bili su predvodnici, ali...

Bez obzira na ishod tih pregovora, tražilice temeljene na umjetnoj inteligenciji poput Binga ubrzano postaju najvećom prijetnjom Googleovom poslovanju u zadnjih 25 godina. Div iz Mountain Viewa dugo je smatran nedodirljivim kraljem tržišta vrijednog 162 mlrd. USD.

Stoga su se u toj tvrtci bacili na izradu potpuno novih tražilica temeljenih na umjetnoj inteligenciji, kao i nadogradnji postojećih.

Otprilike dva tjedna nakon što je OpenAI predstavio chatbot ChatGPT u Googleovom odjelu za pretraživanje formirana je radna skupina s ciljem izgradnje proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Google na razvoju umjetne inteligencije radi već godinama. Njegov laboratorij DeepMind u Londonu (Velika Britanija) među najboljim je istraživačkim centrima te vrste na svijetu.

Ta je tvrtka također bila predvodnica u nizu područja, među kojima su autonomna vozila i veliki jezični modeli na kakvima se danas temelje roboti za razgovor.

Ali, također su odugovlačili s bezrezervnim prihvaćanjem umjetne inteligencije, zbog razmjerno čestih lažnih i pristranih odgovora. Bard, njihov odgovor na ChatGPT, nije imao baš dobar start.

Opsjednuti modernizacijom

Modernizacija tražilice postala je opsesija, ali zasad nije jasno kad možemo očekivati prve konkretne rezultate.

Nove značajke, u razvoju pod okriljem projekta Magi, kreiraju dizajneri, inženjeri i rukovoditelji koji rade u takozvanim sprint sobama kako bi prilagodili i testirali najnovije verzije. Ukupno ih je višeod 160.

Nova tražilica bi korisnicima nudila značajno personaliziranije iskustvo, pokušavajući predvidjeti potrebe korisnika, ali i komunicirajući s njima kako bi pribavila potrebne informacije. Također, rezultati pretraživanja i dalje bi dolazili s oglasima.

Umjetna inteligencija bi trebala biti ugrađena i u aplikaciju Google Earth te pomoći u pretraživanju pri potrazi za glazbom.

Alat pod nazivom GIFI koristio bi umjetnu inteligenciju za generiranje slika u rezultatima pretrage aplikacije Google Image. Drugi alat, Tivoli Tutor, podučavao bi korisnike novom jeziku putem razgovora.

Searchalong bi, s druge strane, trebao omogućiti postavljanje pitanja chatbotu dok surfaju webom u Googleovom web pregledniku Chrome. Tako biste, primjerice, mogli doznati što se događa u blizini stana kojeg ste unajmili putem servisa Airbnb.

Pojedine značajke Magija već su u testiranju. Očekuje se kako će Google predstaviti te alate tijekom svibnja i dodati više značajki na jesen.

Isprva bi trebali biti dostupni za najviše milijun ljudi u Sjedinjenim Državama, što bi trebalo rasti do 30 milijuna.