TEHNO VIZIONAR

Elon Musk je protiv AI-ja, osim kad je u pitanju Twitter

14.04.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Vlasnik Tesle i Twittera glasno se usprotivio daljnjem razvoju umjetne inteligencije, no tjedan dana kasnije navodno je investirao u njezin razvoj

Dugo prije adventa ChatGPT-a, Elon Musk je bio jedan od najvećih kritičara umjetne inteligencije. Vlasnik Twittera je prošlog tjedna čak potpisao otvoreno pismo s kojim poziva na pauziranje daljnjeg treniranja umjetne inteligencije zbog brojnih potencijalnih opasnosti.

Dok je to radio, on je nastavio razvijati svoj AI projekt. Musk je, izvještava Insider, nedavno kupio 10.000 grafičkih kartica kojima će pokrenuti novi za sad nepoznat AI projekt na Twitteru. Insiderovi izvori navode da Twitter svoje podatke planira iskoristiti za treniranje velikog jezičnog modela (LLM) te pretpostavljaju da je riječ o nadogradnji Twitterovih alata za serviranje reklama.

OpenAI je već koristio Twitterove podatke kako bi trenirao svoje jezične modele, no Musk je u prosincu rekao da 'pauzira' OpenAI-jev pristup Twitterovoj bazi podataka.

Rad na velikim modelima umjetne inteligencije vrlo je intenzivan i skup proces. Insider naglašava da su grafičke kartice za trening umjetne inteligencije kupljene iz Nvidije te da koštaju otprilike 10.000 dolara, što znači da je Muskova investicija dosegnula desetke milijuna dolara.

Musk je izrazio nezadovoljstvo oko OpenAI-ja kojeg je, podsjetimo, sufinancirao 2015. te je s vremenom prekinuo veze s organizacijom. S obzirom da je ChatGPT postao najbrže rastućnom aplikacijom svij vremena, Musk je pričao o razvoju svojeg konkurenta. Također je kritizirao Microsoft, najvećeg partnera OpenAI-ja, koji je OpenAI-jeve jezične modele integrirao u Bing. Musk je prošlog mjeseca propitkivao Microsoftovu odluku da srežu tim za etiku umjetne inteligencije, premda je sam napravio apsolutno istu stvar na Twitteru, naglašava Mashable.