DEREK YU IZ HUAWEIJA

'Mnogi su mislili da ćemo morati odustati od proizvodnje telefona i nastaviti bez njih, ali to nije dolazilo u obzir, puno smo uložili u njih'

26.10.2021 u 10:15

Bionic
Reading

O daljnjim planovima tvrtke na tržištu pametnih telefona, ali i strogim sankcijama SAD-a prema Huweiju za medije je progovorio predsjednik kineskog diva za Središnju i Istočnu Europu

Nakon svečanog predstavljanja novih Huaweijevih aduta u Beču na čelu s pametnim telefonom Huawei Nova 9, predsjednik Derek Yu je odgovarao na brojne medijske upite.

U ime Huweija, Yu je službeno potvrdio kako će Mate 50 serija telefona iduće godine biti lansirana u prodaju, a najavio je i zanimljivu premijeru u znaku novog sklopivog telefona koju možemo očekivati na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni 2022. godine.

  • +18
Huawei Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Huawei

U kontekstu predstavljanja nove serije pametnih telefona Nova, pojavila su se pitanja o 5G povezivosti u Huaweijivim uređajima.

'Znate kakva je situacija. Sankcije koje je uveo SAD ne dopuštaju nam korištenje procesora s 5G modemom. Na tržištu nema puno čipseta s LTE-om, no nastojimo osigurati suradnju s Qualcommom i proizvodnju sustava s 4G modemima. Vjerujem da je LTE mreža još uvijek dovoljna. U trenutnoj fazi razvoja 5G mreže, LTE i dalje pruža pokrivenost na mnogo većem području, uključujući i manje pristupačna mjesta', izjavio je.

Huawei, međutim, ne odustaje od rada na vlastitim sustavima, uključujući i onima koji ne koriste 5G mrežu. Oni će se, uvjeravao je Yu, na kraju pojaviti.

'Dajte nam više vremena. Ono nam je potrebno za razvoj HMS-a i dostizanje razine naših konkurenata. Jednog dana svjedočit ćete vodećim pametnim telefonima Huaweija s podrškom za 5G. U međuvremenu činimo sve da vam pružimo dobre proizvode za pametni dom, razvijamo sustave za automobile i nosivu elektoniku. Za pametne telefone potrebno nam je vrijeme. Dajte nam ga i mi ćemo vam zauzvrat ponuditi najbolji proizvod i najbolja rješenja', rekao je Yu.

Što je s Harmony OS -om? Mnogi su očekivali da je to sustav koji ćemo vidjeti u novim pametnim telefonima. Na to ćemo, kako ističe Yu, morati pričekati do sljedeće godine, kada će se dogoditi službena europska premijera Harmony OS-a.

Hoće li se Huawei u budućnosti htjeti vratiti Googleovim uslugama?

'Nakon što je SAD uveo sankcije, a potom i Google najavio kako nam neće ponuditi pristup svojim uslugama, dobili smo brojne upite od industrije i kupaca što dalje? Počeli smo raditi na vlastitim rješenjima, no s mišlju kako ćemo jednoga dana ponovno imati pristup GMS-u (Google mobilne usluge).

'Krajem prošle godine šef je pozvao sve menadžere i rekao da krenemo s razvijanjem vlastitog HMS-a i da prestanemo sanjati o nečemu što bi jednoga dana moglo doći i da svoj uspjeh počeno graditi na temelju vlastitog proizvoda', rekao je Derek Yu razoružajuće iskreno.

U trenutnoj fazi razvoja, malo je vjerojatno da će Huawei napustiti dugogodišnji rad na HMS-u i prvom mogućom prilikom prijeći na Googleove usluge. Iako bi hibrid oba ova rješenja bio vrlo zanimljiv.

Derek Yu vjeruje da je najgore prošlo i kako će kineski div uskoro ponovno pokrenuti sve tehnološke tvrtke.

'Nikad neću zaboraviti 16. svibnja 2019. kada su SAD uvele stroge sankcije našoj tvrtki. To nitko nije očekivao. Nekoliko dana kasnije Google nas je obavijestio da više nećemo smjeti koristiti njegova rješenja i usluge na novim uređajima', kazao je Yu otkrivši osjeća li Huawei još uvijek posljedice ove odluke.

'Definitivno. To je tehnološka bitka u kojoj smo pobjegli od rivala, a oni nisu birali načine da nas zaustave. Naš izvršni direktor jasno je rekao da nismo kažnjeni zbog svojih grešaka, već zbog uspjeha. SAD želi ubiti Huawei jer je riječ o visokotehnološkoj tvrtki. Ali ove sankcije su nas još više povezale i motivirale, sada ćemo cijelom svijetu dokazati svoju tehnološku superiornost'.

Huaweijeva strategija povratka na stare staze slave

'Strategija nalaže da nastavimo stvarati sve u čemu smo dobri, bolji i najbolji. Iako su iza nas dvije teške poslovne godine, vjerujem da je odluka da zadržimo zacrtani smjer bila ispravna. Mnogi su mislili da ćemo morati odustati od proizvodnje telefona i nastaviti bez njih, ali to nije dolazilo u obzir, puno smo uložili u njih. Oni su naše dugoročno ulaganje. Zapravo, najviše se izdvajamo od svih naših konkurenata po tome koliko ulažemo u razvoj. Desetina svih prihoda ide za istraživanje i razvoj, a to se nije promijenilo ni u kriznim godinama. Zato smo sve sigurniji u budućnost. Imamo inovacije, mi stvaramo budućnost', izjavio je.

  • +14
Derek Yu Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN STEIGER