skup u dubaiju

Huawei globalni MBB Forum: Poziv telekomima na jaču suradnju za 5G biznis rješenja

13.10.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Čelnik Huaweia Ken Hu u srijedu je na globalnom Mobile Broadband Forumu (MBBF) u Dubaiu pozvao telekome na suradnju u razvoju poslovnih rješenja temeljenih na tehnologiji 5G, kako bi se ostvarila puna primjena tih mreža i ubrzala digitalna transformaciju gospodarstva

Hu je to uz ostalo poručio na 12. MBB Forumu, koji je u domaćinstvu Huaweija i u suradnji s telekomunikacijskim vijećem Sanema te globalnim mobilnim udruženjem GSMA okupio oko 500 sudionika uživo i još mnoge online na temu "25Grows Together". Forum se održava 13. i 14. listopada, a među sudionicima su mnogi lideri industrije iz telekoma i IT-a, a iz Hrvatske su prisutni novinari, konzultanti i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.

Riječ je o jednom od većih globalnih foruma ove godine uživo o mobilnim širokopojasnima mrežama (broadband) s naglaskom na 5G i njegove mogućnosti, ali i rješavanju prepreka za jače postizanje konkretnih korisnih efekata tih mreža na društvo i gospodarstvo.

Hu je telekomima tj. industriji poručio da se moraju prilagođavati novom vremenu, poboljšavati performanse i propusnost mreže, povećavati njezine kapacitete, kao i da je velika priliku u uređajima 5G, koji su nužni za korištenje, ali moraju biti dostupniji.

Izazovom u razvoju označio je nedostatak sadržaja i 5G poslovnih rješenja, a problem je po njemu i što se rješenja za praktičnu primjenu 5G-a puno sporije razvijaju, navodeći da se od trenutnih oko 10 tisuća 5G poslovnih projekata u svijetu 50 posto nalazi u Kini, što pokazuje da u u ostatku svijeta to ide sporije, a to dovodi u pitanje i jači razvoj biznisa na 5G za što postoje ogromni potencijali.

"Mreže 5G su tu, sve više vidimo i što 5G može donijeti, ali još se ne radi dovoljno za digitalnu transformaciju biznisa koju je pandemija ubrzala. Oko 80 posto svjetskog biznisa sada koristi cloud, no za 5G treba ubrzanje. Važno je i što se ponašanje potrošača brzo mijenja, sve više prometa ide na video, svijet želi zelena rješenja, a to i puno više upravo može 'pokriti' 5G", naglasio je Hu.

Huawei Mate 40 Pro Izvor: Promo fotografije / Autor: Huawei

Glavni direktor Huawei Hrvatska Kevin Zhang Qiming na marginama Foruma za Hinu je naglasio da je Hrvatska u planovima Huaweija i da tu želi širiti svoj potfelj i nastaviti surađivati sa telekomima.

"Sve što globalno radimo i nudimo, donosimo i u Hrvatsku, a kao i ukupno Huawei, i tu ćemo ponuditi tješenja 5G za pametne tvornice, bolnice, prijevoz i druga", kazao je Zhang.

Huawei je na Forumu na pratećoj izložbi predstavio i novosti iz svog portfelja koje predstavljaju, kako su kazali, inovativne bežične tehnologije i najbolje prakse, uz ostalo 5Gigaverse (više antenski 5G za sve scenarije), pametni 5G, zeleni 5G za nisku emisiju ugljika i 5G ekosustav za poslovni uspjeh.