TAMNA STRANA

Mislili ste da ste sigurni na društvenim mrežama? Niste

24.02.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Društvene mreže možete mrziti, možete ih obožavati - no sasvim sigurno je da uz fenomenalne komunikacijske kanale donose i pregršt negativnih strana. Posebno kada je riječ o sigurnosti. Sigurnosne kompanije zato nude pregršt savjeta koje bi valjalo slijediti za zaštitu korisničkih računa - i računala općenito

Security Watch, rubrika s PCMag.com donosi infografiku koju je napravio SecurityCoverage Inc. povodom desete godišnjice mreže Facebook. No Facebook nije jedina društvena mreža koja je ostvarila nevjerojatan rast posljednjih godina.

Zuckerbergova društvena mreža je tako 2008. imala svega stotinjak milijuna korisnika - danas je taj iznos prešao milijardu. Twitter je 2008. imao stotinjak milijuna korisnika, a danas je iznos gotovo 40 puta veći. Svake minute na Twitteru se pojavi sto tisuća novih poruka, a kreira se i stotinu LinkedIn profila. Iznosi su jednostavno nevjerojatni - no za sobom su povukli i brojne negativne stavke.


Zbog popularnosti, društvene mreže neovisno o karakteru (zabavne, poslovne, foto) sve su češće metom cyber napada. Prošle godine se dogodio sigurnosni proboj u kojem je šest milijuna korisnika Facebooka ostalo bez privatnosti - njihovi podaci su zbog buga završili u nepoznatim rukama. Osam milijuna lozinki LinkedIn, eHarmony i Last.fm je bilo ukradeno i postavljeno na ruski hakerski forum. Twitter nije pošteđen nečeg takvog.

Osnovni savjet je ne klikati na svakojake linkove, koliko god se oni bezazleni činili. Nije nikakva rijetkost da se Facebook zidovima odjednom počne širiti 'viralni video malware' za koji korisnici ni ne znaju da su postavili. To vide drugi korisnici i dovoljan je tek još jedan klik da se stvar počne širiti nevjerojatnom brzinom. Druga stvar koja bi mogla biti korisnom jest instalacija i korištenje kakve aplikacije zadužene za baratanje lozinkama.

Što je složenija lozinka, to ju je teže probiti, ali je i teže pamtljiva. Upravo tu u pomoć mogu uskočiti različiti alati. Kako biste vidjeli još više informacija, svakako vrijedi pogledati infografiku u punoj veličini:

Infografika: Security Coverage