AUTOMATSKO LIJEČENJE?

Mikroelektrode premazane lijekovima spašavaju živote

10.06.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Niz mikroelektroda ugrađenih u mozak u današnjoj se medicini već rabi za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata, a katkad čak i za poticanje moždane aktivnosti u slučaju poremećaja rada mozga. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu dosjetili su se nove metode kojom bi te elektrode napunili lijekovima

Premaz na elektrodi sadržava različite lijekove i neurotransmitere poput dopamina i gama-aminomaslačne kiseline. Ova novost mogla bi mnogim pacijentima promijeniti, pa čak i spasiti život, posebno onima koji pate od epilepsije. U uvjetima različitih električnih podražaja u mozgu polimeri se različito svijaju i na taj način ciljano ispuštaju svoj sadržaj. Uparivanjem određenih električnih signala povezanih s napadajima s lijekovima koji mogu inhibirati takvu aktivnost skup mikroelektroda može uočiti napadaj i odmah dostaviti tretman lijekovima u mozak.

Zasad je problem to što je elektrodu premazanu polimerima nemoguće ponovno napuniti lijekovima, već ju je potrebno u potpunosti zamijeniti. To je procedura koju pacijenti ne žele često prolaziti i koju bi sigurno izbjegavali. Zbog toga se razmišlja o proizvodnji spremnika za lijekove koji bi se smjestili na elektrode, vjerojatno u obliku ugljikovih nanocjevčica.