OFFICE I WINDOWS RASTU

Microsoft u trećem poslovnom kvartalu uz niži profit, ali očekivano

25.04.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Microsoft je objavio da su za treći poslovni kvartal 2014. ostvarili 20,4 milijarde američkih dolara u prihodima uz 5,66 milijardi profita. Dok su oba iznosa nešto niža u odnosu na isto razdoblje lani, analitičari su zadovoljni jer su njihova očekivanja i premašena

Ukupna dobit i prihodi su tako pali u odnosu na prošlogodišnji period zbog softverskih nadogradnji koje su pružene jednom prilikom, ali valja imati na umu da je operativna dobit ipak povećana za 4,3 posto. Štoviše, kompanijina donja granica je premašila procjene s Wall Streeta.


Osnova poslovanja kompanije je snažna i pod novim vodstvom, a svakako pokazuje da usprkos određenim promjenama unutar Microsofta sve ide po planu. Devices and Consumer segment je tako narastao 12 posto na 8,3 milijarde dolara, pri čem je prihod Windows OEM-a narastao 4 posto, podržan jakim 19-postotnim rastom Windows OEM Pro prihoda.

Office 365 Home je u svega tri mjeseca narastao za gotovo milijun korisnika, a sada ukupno ima 4,4 milijuna pretplatnika. Kompanija je isporučila i dva milijuna Xbox konzola, od čega je 1,2 milijun bio Xbox One. S tim iznosom kompanija je ukupno isporučila 4,2 milijuna Xbox One uređaja u ruke potrošača na 13 tržišta.

Prihodi od Surface tableta su narasli za 50 posto na pola milijarde dolara, a Bing u SAD-u bilježi rast udjela na gotovo 19 posto uz rast prihoda od oglašavanja od 38 posto.

Više tehničkih podataka je dostupno u službenom izvještaju kompanije. Poslovna 2014. godina za Microsoft završava 30. lipnja.