MALI GAF

Microsoft povukao AI članak koji gladnim korisnicima predlaže da posjete - pučku kuhinju

21.08.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Članak neobičan prijedlog uvrstio u popis stvari koje 'morate napraviti kad posjećujete ovaj kanadski grad'

Microsoft je navodno objavio i onda kasnije povukao članak generiran umjetnom inteligencijom koji posjetiteljima Ottawe predlaže da posjete pučku kuhinju kao turističku atrakciju. Članak 'Putujete u Ottawu? Evo što ne smijete propustiti' uključuje prijedlog za odlazak na utakmicu baseballa, odlazak u muzej rata te posjet pučkoj kuhinji Ottawa Food Bank. Priču je prvi otkrio Paris Marx koji ju je citiralo na Twitteru. 'Ljudi koji dolaze do nas imaju poslove i obitelji koje podržavaju, kao i režije koje moraju plaćati'. 'Život je već dovoljno kompliciran. Posjetite Ottawa Food Bank kad ste gladni'.

Prije nego što je bio povučen, članak se pojavio na Microsoft Startu, usluzi za sakupljanje vijesti koju pokreće umjetna inteligencija te koja je 2021. zamijenila Microsoft News. Nakon što je Verge objavio izvješće o članku i vrlo neprikladan prijedlog, Microsoftov je direktor Jeff Jones rekao da je 'članak odstranjen te da se trenutno istražuje kako je uopće zaobišao njihov proces provjere'.

Izvorni URL sada prikazuje poruku: 'Ova stranica više ne postoji. Nova stranica za pretraživanje će se automatski učitati.' Verge je snimke zaslona izvorne priče objavio na Imguru.

Autor članka naveden je samo kao 'Microsoft Travel', što implicira u njegov nastanak nisu bili uključeni stvarni ljudi. Microsoft Startova web-stranica 'O nama' tvrdi da koristi 'ljudski nadzor' za algoritme koji 'češlja stotine tisuća sadržaja koje šalju njihovi partneri' ne bi li pomogli tvrtki da 'razumije stvari poput aktualnosti, tematika, kao i potencijalnu popularnost prilagođenu korisničkom ukusu.' Proizvođač Windowsa je, podsjetimo, 2020. navodno dao otkaze 50 novinara nakon što je odlučio prijeći na vijesti generirane umjetnom inteligencijom.

Microsoft, tim rečeno, nije prva kompanija koja je počela koristiti sadržaje generirane umjetnom inteligencijom, naglašava Engadget. CNET je početkom ove godine objavio niz članaka financijske prirode punih netočnih objašnjenja koje je objavila umjetna inteligencija. Gizmodoova matična tvrtka G/O Media također je objavila članak o Ratovima zvijezda kojeg je napisala umjetna inteligencija koje je zamjenik urednika James Whitbrook nazvao 'sramotnim, neobjavljivim i bez poštovanja'.

Dok Associated Press nastavlja s odmjerenim oprezom u izvještavanju vijesti potpomognutim umjetnom inteligencijom, čini se da je drugim medijskim kućama - uključujući Microsoftovom krilu za izdavanje vijesti - znatno ugodnije unovčiti članke koji su u potpunosti napisani umjetnom inteligencijom, brišući nepoželjan sadržaj tek nakon što on zbog gafova završi na stranicama drugih portala.