PRISILJENI NA STANKU

Marsovski roboti idu na odmor od dva tjedna, a za sve je krivo - Sunce

30.09.2021 u 10:17

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija prisiljena je pauzirati istraživanje Crvenog planeta zbog smetnji koje će uskoro uzrokovati Sunce

NASA bi svoje robotske misije na Marsu uskoro mogla poslati na dvotjedni godišnji odmor, a razlog je prisilni prekid komunikacije kojeg bi moglo uzrokovati Sunce. Nestanak signala na Marsu traje dva tjedna i događa se svake dvije godine. Konkretno, američka agencija prestat će komunicirati s robotima između 2. i 16. listopada.

Do nestanka signala dolazi zato jer se Zemlja i Mars tijekom kretanja oko Sunca ponekad sakriju iza naše matične zvijezde tijekom događaja kojeg nazivamo solarna konjukcija.

Solarna konjukcija Zemlje i Marsa dogodit će se u razdoblju između 2. i 14. listopada kad će nam Mars biti na skoro istoj ravnini kao Sunce.

Uz Sunce na putu, signali koje bismo poslali prema Marsu mogli bi se oštetiti zahvaljujući iznimno toplom ioniziranom plinu, što bi moglo rezultirati nepoželjnim ponašanjem jednog ili više NASA-inih robota istraživača, piše Independent.

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju

Prekid signala ne znači nužno i prekid rada. Perseverance će tijekom dva tjedna 'pauze' i dalje pratiti vremenske uvjete, obaviti par eksperimenata te snimiti zvukove Crvenog planeta. Njegov kolega, helikopter Ingenuity, za to će vrijeme mirno čekati povratak signala.

NASA kaže da će slijetalo InSignt također nastaviti s radom: unatoč prekidu signala robot će pomoću seizmometra nastaviti bilježiti potrese na Marsu.

'NASA-ini orbiteri Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter i MAVEN nastavit će prenositi podatke s misija na površini prema Zemlji paralelno s nastavkom rada na njihovim projektima' kažu iz agencije. Premda će male količine podataka i dalje nastaviti prijenos prema Zemlji, većina očitanja i projekata pričekat će kraj konjukcije prije nego što se vrate u pun pogon.