LANSIRANJE- USPJEŠNO

[VIDEO] NASA pokazala impresivno odvajanje pogona rakete: Pogledajte kako je u orbitu odletio novi Landsat 9

28.09.2021 u 13:51

Bionic
Reading

Landsat 9 najnoviji je satelit u seriji Landsat koji će nastaviti snimati Zemljinu površinu. Kako bi smanjili vrijeme izrade i rizik razlike u promatranjima, Landsat 9 je po mnogočemu sličan Landsatu 8

NASA je putem Twittera objavila vrlo kratki isječak uspješnog lansiranja devetog satelita serije Landsat koji će nadograditi misiju svojih prethodnika, snimajući Zemlju i pomažući znanstvenicima u brojnim ključnim promatranjima.

Landsat 9, koji je po konstrukciji vrlo sličan prethodniku sa sobom nosi dva senzora sa umjerenom prostornom rezolucijom - 15 metara, 30 metara i 100 metara, zavisno o spektralnoj širini i mogućnosti prepoznavanja - uz veći raspon intenziteta od Landsata 8 (14-bitna radiometrijska rezolucija na novom i 12-bitna na starom satelitu).

Landsat 9 je došao u orbitu koja je 8 dana iza one Landsata 8 kako bi povećao vremenski raspon kontinuiranih promatranja.

Instrumenti koje Landsat 9 nosi sa sobom su Operational Land Imager 2 ili OLI-2 koji će Zemlju snimati u vidljivom spektru, spektru blizu infracrvenom i infracrvenom svjetlu kratke valne duljine te Thermal Infrared Sensor 2, također poznat kao TIRS-2 koji će mjeriti infracrvenu radijaciju, odnosno toplinu Zemljine površine.

Kao i što je bio slučaj sa prethodnicima, novi Landsat će, laički rečeno, pregledavati Zemlju i informirati nas o promjenama koje su nastale zahvaljujući ljudskom utjecaju.

Satelit će poboljšati mogućnost mjerenja promjena na globalnoj površini na razini koja će razdvajati ljudske i prirodne uzroke promjena. U trenu kad naiđemo na izazove vezane uz procjenu dostupnosti resursa i zemljišta, Landsat 9 će nam pomoći donijeti znanstveno poduprijete odluke.