ISPROBALI SMO

Liquid E700 - Acerov troglavi smartphone

06.11.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Nema čitač otiska prsta, nije vodootporan, nije podjednako dobar kao Liquid Jade, ali zato može podržati do tri kartice mikro SIM i ima bateriju kojoj mogu pozavidjeti i uređaji više klase

Liquid E700 jedan je od niza smartphonea s Androidom i Windowsima koje je Acer izbacio tijekom kolovoza nastojeći se pozicionirati na tom segmentu tržišta. O nekima od njih sam već pisao (Z5, Liquid Jade).

U potrazi za nečim čime bi se istaknuli u poplavi mobitela srednje klase, u Aceru su posegnuli za nesvakidašnjim rješenjem: u E700 ugradili su podršku za tri kartice mikro SIM. Ciljana su im publika ljudi koji često putuju u inozemstvo, koji ne žele stalno vaditi kartice koje inače koriste i mijenjati ih s lokalnima kako bi uštedjeli na roamingu.


Iako mogu zamisliti kako bi potrebu za ovakvom značajkom mogli imati igrači Ingressa i sličnih geolokacijskih igara koje traže dodatne kartice, nekako mi se ne čini da će potražnja biti ogromna. Dual-SIM mobiteli tek postaju standard i to dosta sporo ide. No Motorola i LG su također najavili slične uređaje, pa tko zna - možda svjedočimo rađanju novog trenda.

S modelima koji podržavaju dual-SIM zna biti problema, no to nije bio slučaj s ovim mobitelom. Pozivi prolazili bez problema, hvatao je signal odlično (kao i wi-fi). Prava je šteta što ne podržava mreže 4G, tim više što ima vlastitu aplikaciju za pokretni hotspot.

Aplikacija koja upravlja karticama SIM nije najsretnije riješena jer treba pripaziti da se ne pošalje poruka s krive kartice.

Srećom po Acer, trio-SIM nije jedini adut kojim E700 raspolaže. Kako priliči mobitelu namijenjenom čestim putnicima, opremljen je odličnom baterijom i podrškom za četiri frekvencijska pojasa, što znači da ga možete koristiti praktično u bilo kojem dijelu svijeta u kojem je GSM standard.

Mada je plastičan, djeluje čvrsto, robusno i izdržljivo. Za mobitel te veličine nije pretežak (155 grama) i nešto tanji (9,9 milimetara) od drugih. Iako je poveći, podatan je za upravljanje jednom rukom, s iznimkom gumba za uključivanje pri vrhu, koje nije tako lako dosegnuti.

Dizajn je nenametljiv, ozbiljan, s naglaskom na zaobljene rubove, izrađen tako da će možda biti privlačniji muškoj publici. Ulaz za mikro USB smješten je na ponešto neuobičajenom mjestu - s desne strane, odmah iznad regulatora glasnoće.

Sprijeda je crn, straga je plastični poklopac bordo boje, ugodan na dodir, ne pretjerano sklizak, kojeg se razmjerno lako zapacka otiscima prstiju. Osim kamere, straga je i gumb Acer Rapid za brz pristup aplikacijama ili aktivaciju mobitela. Zvučnici su sprijeda, ulaz za slušalice na vrhu mobitela.

Pri dnu zaslona nalaze se standardne kapacitativne tipke . Nemaju pozadinsko osvjetljenje, što me prilično frustriralo kad sam mobitel trebao koristiti u uvjetima slabijeg svjetla.

Nisam ga odmah spomenuo, no petoinčni (12,7 centimetara) IPS zaslon također je jedna od prednosti E700. Razlučivošću 720 puta 1.280 piksela nudi jasnu sliku s puno pojedinosti, pogodnu za gledanje videa i igranje igrica u zatvorenom prostoru. Na otvorenom me nije impresionirao - odsjaj je bio prilično jak.

Usto, ponekad bi nešto slabije reagirao na dodir, bilo da ga uopće ne bi odmah registrirao, bilo da bi mu trebalo nešto vremena za reakciju. Nije se događalo često, ali se događalo.

Stražnja kamera s osam megapiksela dala je solidne fotografije uz dovoljno svjetla. Uz slabije osvjetljenje rezultati nisu bili dobri, a i fokus bi mogao biti brži no što jest. No zato E700 ima zgodnu značajku: može snimati istovremeno fotografije i video.

Zvučnici su pristojni, mada se nisu baš naročito iskazali na otvorenom. Mobitel dolazi s ugrađenim sustavom DTS Studio Sound koji nudi namještanje zvuka pomoću ekvilajzera, visoko i niskotonaca. Igrao sam se time, ali ne mogu reći da sam primijetio značajnu razliku.

Četverojezgreni procesor s MediaTek MT6582 na 1,2 GHz, podržan s dva GB RAM-a, uglavnom je dobro radio bez obzira na više otvorenih aplikacija i multitasking. Bilo je manjih zapinjanja i sporijih otvaranja tijekom duljeg rada, no to je bilo to.

Kao što sam već spomenuo, baterija je jedan od aduta kojima E700 nadmašuje i puno poznatija imena. Ne samo što je prilično velikog kapaciteta (3.500 mAh), već se i doista dobro drži.

Ako je baš jako stisnete, neće izdržati 12 sati, koliko se u Aceru hvale. No možete se osloniti na devet-deset sati, čak i pri intenzivnijem korištenju. Na čekanju će provesti dane prije no što zatreba punjenje. Još da ju je moguće zamijeniti, mojoj sreći nikad kraja.

Operativni je sustav Android 4.4.2 Kitkat sa zelenkastim Acerovim sučeljem FloatUI. Očekujte standardni Googleov paket plus Acerove aplikacije kao što su SnapNote, BYOC i druge te mogućnost multitaskinga uz pomoć plutajućih ikonica.

Sve u svemu, Liquid E700 ostavo mi je solidan dojam. Ako trebate pametni telefon na koji možete računati tijekom duljih putovanja ili izbivanja iz kuće, ponudit će vam dobar omjer cijene i kvalitete.


Acer Liquid E700 - specifikacije
Dimenzije:
147,3 puta 73 puta 9,9 mm
Težina: 155 grama
Zaslon: pet inča (12,7 cm) IPS LCD 720 puta 1.280 piksela, 294 ppi, Gorilla Glass 3
Procesor: četverojezgreni Cortex-A7 na 1,3 Ghz; MediaTek MT6582
GPU: Mali-400MP2
RAM: dva GB
Ugrađena memorija: 16 GB (dostupna 12, proširivo do 32 GB)
Stražnja kamera: osam megapiksela, 1080 p
Prednja kamera: dva megapiksela
Povezivanje: wi-fi, wi-fi hotspot, A-GPS, Bluetooth, 3G
Operativni sustav: Android 4.4.2 Kitkat
Baterija: 3.500 mAh
Ostalo: podrška za tri kartice mikro SIM
Cijena: 1.799 kuna