RIGI TECHGIRLS

Latvijska organizacija nudi besplatan program nevladinim organizacijama iz Hrvatske i regije

08.09.2023 u 22:49

Bionic
Reading

Riga TechGirls, latvijska organizacija za obrazovanje i promicanje žena u tehnološkom sektoru, poziva nevladine organizacije iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe da se prijave na njenu besplatnu 'online' radionicu u trajanju od tri mjeseca gdje mogu steći digitalne vještine potrebne u svakodnevnom poslu

Programom DigitalABC, koji će na engleskom jeziku trajati od 18. rujna do 6. prosinca, zaposlenici i volonteri nevladinih organizacija (NGO) stjecat će digitalna znanja kojima mogu rad svojih organizacija učiniti efikasnijim. 'Voljeli bismo imati što više polaznika iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe pa pozivamo sve zainteresirane da se prijave', rekao je voditelj projekta Pauls Silinš za Hinu.

Prijaviti se mogu svi, bez obzira na spol i mjesto prebivališta, do 18. rujna na internetskoj stranici Digitalabc.org. Program će biti izvođen od ponedjeljka do srijede od 17.30 sati do 19.30 sati. Partner programa je kompanija Google.

Digitalna pismenost u Europi je još uvijek niska jer samo 56 posto njene populacije posjeduje osnovne digitalne vještine, podatak je Europske komisije temeljem Indexa DESI (Digital Economy and Society Index).

Osim toga, zaposlenici nevladinih organizacija obično nemaju obrazovanje iz specifičnih digitalnih vještina, a koje im značajno mogu povećati radnu učinkovitost i pomoći da bolje prošire glas o onome što zagovaraju. 'I mi sami smo NGO pa smo itekako svjesni svakodnevnih problema s kojima se suočavaju nevladine organizacije', izjavio je Silinš.

'Znamo kako digitalne vještine i oruđa mogu pomoći u svladavanju tih problema', dodao je. Riga TechGirls je dosad organizirala nekoliko desetaka radionica kroz koje je 22.000 zdravstvenih radnika, učitelja i kreativaca stjecalo znanja iz digitalnih tehnologija. Ovo joj je prvi međunarodni program usmjeren na osoblje nevladinih organizacija.

'Uspješna realizacija prethodnih programa nas je potaknula na organiziranje ovog međunarodnog programa', rekao je Silinš. Baltičke zemlje Latviju, Estoniju i Litvu, zbog brojnih startup tvrtki i tehnoloških inovacija, neki nazivaju 'novim nordijskim zemljama', po uzoru na tehnološki razvijene Finsku, Švedsku i druge zemlje sjevera Europe.

Latvija je prošle godine proglašena najviše prijateljski raspoloženom zemljom prema startup kompanijama zahvaljujući zakonodavstvu, porezima i mogućnostima kupnje dionica u takvim kompanijama, podatak je tvrtke Index Ventures.