GOOGLE I NASA

Kvantno superračunalo za umjetnu inteligenciju

20.05.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Google i NASA zajednički osnivaju laboratorij za proučavanje umjetne inteligencije pomoću računala koja koriste neobična svojstva kvantne fizike

Očekuje se da će novo kvantno računalo, koje obavlja složene izračune tisuće puta brže od postojećih superračunala, biti pušteno u aktivnu upotrebu u trećem kvartalu ove godine.

Rad laboratorija, nazvanog The Quantum Artificial Intelligence Lab, fokusirat će se na strojno učenje, područje umjetne inteligencije što se bavi izradom programa koji, tražeći pravila u informacijama, uče na bazi iskustva.

Strojno učenje se upotrebljava pri personaliziranom pretraživanju interneta i predviđanju prometnih gužvi na temelju GPS podataka, a sastavni je dio i brojnih drugih područja poput raspoznavanja oblika te prepoznavanja govora, medicine, robotike, analize financijskih tržišta, upravljanja vrlo velikim i složenim sustavima…

'Ako želimo stvoriti učinkovitu politiku zaštite okoliša, trebamo bolje modele onoga što se događa s našom klimom', stoji u Googleovom postu na blogu kojim je najavljeno partnerstvo, 'jer klasična računala nisu dobro prilagođena za ovu vrstu kreativnih problema'.

Google i NASA će djelovati i u suradnji s Universities Space Research Associationom, neprofitnom istraživačkom korporacijom koja radi s NASA-om i drugima radi unapređenja znanosti o svemiru i pripadajuće tehnologije, a bit će pozivani i vanjski suradnici-istraživači.

Google je već smislio algoritme za strojno učenje koji rade unutar kvantnog računala firme D-Wave Systems. Ove godine D-Wave je prodao svoje prvo komercijalno kvantno računalo Lockheed Martinu, a koristit će ga za dizajniranje mlaznih zrakoplova te za ispitivanje i mjerenje pouzdanosti satelitskih sustava.

Testovi pokazuju da je za neke vrste problema kvantno računalo 3600 puta brže od tradicionalnih superračunala, a u nekim slučajevima i do 50 tisuća puta brže.

Google i NASA će se služiti kvantnim računalom koje omogućuje korištenje međudjelovanja 512 kvantnih bitova, a u planu je nadogradnja na 2048 kvantnih bitova kada to postane dostupno, vjerojatno u idućih godinu ili dvije, što će stroj učiniti eksponencijalno moćnijim.

Iako u Googleu ne kažu kako će implementirati kvantno računalo u svoju postojeću globalnu mrežu računalno intenzivnih podatkovnih centara, najučinkovitija metoda za korištenje kvantnog računala njegovo je kombiniranje s grozdom tradicionalnih računala. Tim pristupom će kvantno računalo rješavati iznimno teške probleme koje će se potom dokrajčiti klasičnim računalima.