CES 2024

Kraj unošenju neželjenih poklona? Na CES-u predstavljena pametna vrata za mačke

09.01.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Flappie je švicarski startup koji probleme unošenja mrtvih miševa i ptica u kuću nastoji riješiti umjetnom inteligencijom

Čudna tehnologija za kućne ljubimce tradicionalni je dio svakog CES-a. Flappie, švicarski start-up razvija vrata za mačke pokretana umjetnom inteligencijom koja se automatski zaključavaju ako vaša maca pokuša izvana unijeti plijen koji je uhvatila.

Na strani vrata koja gleda prema van pronaći ćete senzor pokreta i kameru za noćno gledanje. Flappie kaže da je tijekom godina sastavio 'jedinstven i zaštićen' skup podataka, s fokusom na raznolikost - što znači puno različitih vrsta mačaka, kao i plijena, snimljenih u različitim uvjetima osvjetljenja. Tvrtka kaže da je njezin sustav detekcije pokretan umjetnom inteligencijom točan u više od 90 posto slučajeva, što znači da vaša mačka još uvijek može ubaciti miša unutra - samo rjeđe nego do sad.

Na unutarnjoj strani vrata nalaze se ručni prekidači tako da vrata možete zaključati i otključati kad god želite, kao i isključiti sustav za otkrivanje plijena. Na kraju, Flappie kaže da će kućni ljubimci vjerojatno biti istrenirani da ne mogu ući dok nešto nose, a kada ispuste plijen, vrata će se odmah otključati kako bi mogli ući unutra. Jedan od suosnivača Flappieja priznao je da bi se pametna mačka mogla dosjetiti ispustiti miša, otvoriti vrata, ponovno ih podići i zatim utrčati. Ali nijedno rješenje nije sigurno.

Flappie je također uključio detekciju čipova u vrata za mačke. Dakle, ako je vaš ljubimac mikročipiran, možete napraviti da se vrata za mačke otvaraju samo za vašeg ljubimca. I, naravno, postoji aplikacija pomoću koje možete kontrolirati vrata s telefona. Ako niste voljni priključiti Flappie vrata na internet, ona će i dalje raditi, piše Engadget.

Flappie planira lansirati svoja vrata za kućne ljubimce u Švicarskoj i Njemačkoj kasnije ovog proljeća, s planovima za širenje nakon što se poveća proizvodnja. Bilten CES-a fokusiran na švicarske tehnološke tvrtke kaže da će Flappie koštati 483 eura ili manji iznos uz mjesečnu pretplatu koja u ponudu dodaje aplikaciju kojom se mogu vidjeti svi videozapisi novih pametnih vrata za vašeg ljubimca.