CES 2024

Ovo je prvi prozirni MicroLed ekran na svijetu

08.01.2024 u 09:16

Bionic
Reading

Novi ekran iz Samsunga još nema datum izlaska niti je predstavljena njegova prva primjena. Jedino što znamo je da izgleda impresivno

Samsung je tijekom događaja First Look održanog na CES-u predstavio prvi prozirni MicroLED zaslon na svijetu.

Iako još nije poznato koliko košta ili kada će naći put do maloprodajnih uređaja, Samsung tehnologiju demonstrirao na tri različita prozirna mikro LED zaslona. Dvije demo jedinice imale su zatamnjeno staklo koje je olakšalo zanemarivanje potencijalnih okolnih objekata iza panela, dok se treća činila prozirnom poput običnog stakla. Svi uređaji također su se mogli pohvaliti dizajnom bez okvira.

Engadget spominje da je 'teško opisati učinak Samsungovih prozirnih mikro OLED zaslona', budući da sadržaj gotovo izgleda kao hologram koji lebdi u zraku. Sve demo jedinice bile su samostojeće, dok im je debljina bila oko jednog centimetra - dodatno doprinoseći iluziji plutajućeg zaslona. Zbog mikro LED dioda visoke gustoće piksela, slike su također izgledale nevjerojatno oštre.

Prema predstavnicima Samsunga, budući da transparentni MicroLED zasloni imaju veću svjetlinu u usporedbi s transparentnim OLED panelima, na njih manje utječe i ambijentalno svjetlo.

Loša vijest je da uz Samsungovu ponudu netransparentnih MicroLED TV-a koje se u SAD-u trenutno prodaju za 150.000 dolara za 110-inčni model, proći će prilično dugo dok ovi novi zasloni ne postanu pristupačni.