TEHNO SAVJETI

Koristite digitalne asistente? Nikad ih ne pitajte za ove stvari

27.02.2024 u 08:44

Bionic
Reading

Google Assistant, Alexa i Siri cijelo vrijeme slušaju što govorite

U nedavnoj studiji istraživači su pitali glasovne asistente o hitnim slučajevima zbog srčanog zastoja. Da, bila je to potpuna katastrofa. Nevjerojatnih 88 posto odgovora navodilo je web stranicu na kojoj možete pročitati korake za izvođenje oživljavanja.

Nabrojit ćemo stoga nekoliko stvari za koje je bolje da ih sami riješite, umjesto da pitate glasovne asistente.

Pitanja vezana uz zdravlje

Bolje je da ne pitate Siri, Google ili Alexu za bilo kakav medicinski savjet. Povjerenje ukazano tim pametnim pomoćnicima moglo bi samo pogoršati stvari. Uvijek je najbolje nazvati ili rezervirati termin kod liječnika.

Pitanja kako nekome nauditi

Nemojte pitati svog pametnog pomoćnika o tome kako da nekome naudite, čak i ako si samo dajete oduška. Ti razgovori sa Siri ili Google Assistantom mogli bi vam se vratiti kao bumerang ako završite na pogrešnoj strani zakona. Radije takve teme i misli zadržite za sebe.

Sve što može završiti u vašem dosjeu

Ne pitajte Alexu gdje kupiti drogu ili bilo što drugo sumnjivo, jer to može završiti u vašem dosjeu. To je kao da pitate svog pametnog pomoćnika kako povrijediti nekoga, a ovakva pitanja mogu se koristiti protiv vas.

Obavite sami telefonske pozive

Ako trebate nazvati najbliži dućan s građevinskim materijalom da vidite imaju li nešto na zalihi, idite na njihovu web stranicu. Isto vrijedi za traženje od AI pomoćnika da pozove hitnu pomoć.

Digitalno bankarstvo

Iako se glasovni pomoćnici mogu povezati s vašim financijskim aplikacijama, postoje mnogi sigurnosni problemi s korištenim glasovnim podacima. Kibernetički kriminalci mogu vam hakirati telefon, ukrasti glas i isprazniti vam račune. Ručno se prijavite na web stranicu svoje banke ili u mobilnu aplikaciju umjesto da taj posao delegirate asistentu.

'Hoću li umrijeti ako ovo pojedem?'

Ako ste na planinarenju i pitate se može li bobičasto voće koje ste pronašli biti dobar međuobrok, znajte da glasovni pomoćnici nisu pouzdani izvori za točan odgovor. Na internetu postoje proturječne informacije o otrovnoj hrani i biljkama, a slušanje njihovih savjeta moglo bi vas odvesti - do bolnice.

'Riješi se ovoga'

Ne tražite od Alexe ili Siri da očiste vašu povijest pretraživanja, izbrišu aplikaciju ili uklone fotografije. Jednostavan nesporazum može dovesti do neželjenog brisanja nečeg važnog. Više se isplati izdvojiti dodatnu minutu da sve to ručno odradite, piše Fox News.