PUT NA MJESEC

Odysseus je prva američka letjelica koja je sletjela na Mjesec u posljednjih 50 godina

26.02.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Intuitive Machines je prva privatna tvrtka koja je dosegla površinu Mjeseca

Svemirska letjelica Odysseus tvrtke Intuitive Machines iz Houstona uspješno je sletjela na površinu Mjeseca, što je prvi put da je svemirska letjelica privatne tvrtke sletjela na površinu Mjeseca i prva je letjelica američke proizvodnje koja je stigla do Mjeseca od misija Apollo.

Odysseus je nosio instrumente NASA-e za koje je svemirska agencija tvrdi da će se koristiti za pripremu budućih misija s posadom na Mjesec u okviru programa Artemis. NASA je potvrdila da se slijetanje dogodilo u 0:23 ET 23. veljače. Lender je lansiran sa Zemlje 15. veljače, uz pomoć rakete SpaceX Falcon 9.

Prema New York Timesu, bilo je nekih 'tehničkih problema s letom' koji su odgodili slijetanje na nekoliko sati. Tehnički direktor tvrtke Intuitive Machines Tim Crain rekao je novinama da je 'Odysseus definitivno na Mjesecu i radi, ali ostaje za vidjeti može li misija postići svoje ciljeve.' Odysseus ima ograničeno vrijeme od otprilike tjedan dana da pošalje podatke natrag na Zemlju prije nego što padne mrak i onesposobi letjelicu na solarni pogon.

Odysseus Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Intuitive Machines nije prva privatna tvrtka koja je pokušala sletjeti. Astrobotic je pokušao prošlog mjeseca sa svojim landerom Peregrine, ali je bio neuspješan. Intuitive Machines ove godine planira lansirati još dva lunarna lendera, piše Engadget.