TEHNO TRENDOVI

Koliko smartfona prodaju Huawei, Samsung i Apple i hoće li doći do promjene na vrhu? Evo brojki

02.05.2019 u 12:55

Bionic
Reading

Kineski proizvođač trenutno je drugi najveći proizvođač smartfona na svijetu, a prema svemu sudeći - uskoro bi mogao postati prvi

Prema nedavnoj analizi prodaje smartfona, sve je izglednije da je pravi pobjednik 'sezone' kineski proizvođač Huawei koji je nadmašio globalne lidere Samsung i Apple koji su, premda su i dalje u plusu, smanjili broj prodanih uređaja. Podsjetimo, Huawei već dulje vrijeme koketira s drugim mjestom najvećeg prodavača smartfona na svijetu, nadmašivši Apple u 2017. te padavši povremeno na treće tijekom 2018. Situacija u 2019. se dramatično promijenila - kineski proizvođač je s 39.3 milijuna isporučenih telefona u prvom kvartalu 2018. skočio na 59.1 milijun u prvom kvartalu 2019., izvještavajuj IDC i Strategy Analytics.

Apple je, usporedbe radi, pao sa 52.2 milijuna prodanih telefona u godinu dana pao između, procjenjuje se, 36 i 43 milijuna primjeraka (Apple je nedavno prestao objavljivati broj prodanih iPhonea). Samsung je i dalje otvoren oko prodaje uređaja te bilježi pad sa 78.2 na 71.9 milijuna prodanih telefona. Ne uračunamo li nagli porast prodaje Huawei uređaja, trenutno stanje tržišta smartfona lako bi se moglo opisati kao svojevrsna recesija. Naime, američki pružatelji usluga AT&T i Verizon prošlog su tjedna također objavili rekordno mali broj nadogradnji uređaja pri obnovama ugovora.

  • +2
Huawei P30 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina / tportal

Ostali globalni brendovi koji su imali jaku prisutnost na tržištu smartfona također se polako povlače. Sony nastavlja s padom prodaje, a kompanija najavljuje da će prepoloviti broj zaposlenika koji rade u odjelu za razvoj i proizvodnju smartfona. LG je prošlog tjedna objavio da će prestati proizvoditi smartfone u Južnoj Koreji te da zbog nižih troškova pogone seli u Vijetnam. HTC je, u drugu ruku, danas u igri samo zato jer je proizveo telefon za blockchain.

Huawei je trenutno izuzetak ovog pravila i to na više nego jednoj fronti. Kompaiju je vrlo izravno odbila američka vlada te i dalje nije prisutna na američkom tlu. Sav njezin napredak je, naime, postignut zahvaljujući Kini i uspješnoj ekspanziji poslovanja u Europskoj uniji.

POBROJALI SMO

Samsung Galaxy S10e i ostali ne preskupi smartfoni koji su nam zapeli za oko

Pogledaj galeriju

Tijekom prošle dvije godine koje su zabilježila tržišna nadmetanja između Applea i Samsunga, Huawei je planirano radio velike korake naprijed između svakog novog izdanog smartfona. Primjerice, kompanija je jako puno investirala u razvoj hardvera za kamere što se u konačnici isplatilo izvrsnim performansama te je ponukalo brojne korisnike pametnih telefona da naprave nadogradnju upravo na njihov model.

Huaweijev cilj je oduvijek bio prilično jasan - on želi postati najvećim prodavačem smartfona na svijetu. Prije par godina taj plan se činio kao pretjerani optimizam, no danas je praktički neminovan. Do kraja godine ćemo vjerojatno svjedočiti prognozama za Huawei koje će nadmašiti one od Samsunga, a ako kompanija nastavi sa agresivnim razvojem novih tehnologija, vrlo su velike šanse da će u jednom trenu prestići korejskog giganta.