USPOREDNI TEST

Koji je najbolji gejmerski miš za igranje MMO igara?

10.03.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Isprobali smo tri najjača miša iz Geniusove, Roccatove i Razerove ponude za MMO te konačno odlučili koji je najbolji multifunkcijski miš za igranje videoigara

Hardverski trend koji se razvio paralelno s masivnim multiplayer igrama miševi su s gomilom podesivih tipki. Neki od njih fantastične su solucije za više tipova igri i programa dok su drugi uglavnom šminkerski komadi plastike koje ćete pokušati koristiti te se nakon nekog vremena zapitati koji kufer vam treba više od dvije tipke na mišu.

Problem s ovom predrasudom je to što ona u određenom broju slučajeva doista nije točna. Upravo zbog toga priredili smo usporedni test tri gejmerska MMO miša iz tri cjenovna ranga te jednom zauvijek odlučili odgovoriti na pitanje isplati li se kupovati ove na prvi pogled zastrašujuće periferije.

Prvi i najjeftiniji miš pod imenom Gila došao je od renomiranog proizvođača Geniusa. Makar njihovi miševi nikad nisu bili ono najbolje što možete kupiti, oni su uvijek, kako bi Ameri rekli, dobar bang for buck. MMO miš pod imenom Gila uvjerljivo je jeftiniji od Roccatove i Razerove konkurencije, no to ga nipošto ne čini lošijim.


On je naime opremljen s 12 podesivih tipki, on the fly prekidačem za osjetljivost, RGB osvjetljenjem od 16,8 milijuna boja i setom utega koji se koriste za podešavanje težine. Ova zadnja stavka definitivno nas je najviše iznenadila, s obzirom na to da je ni ludi nismo očekivali od MMO 'glodavca' za 420 kuna. Posljednji miš koji smo testirali te koji je došao sa setom utega bio je Cyborgov R.A.T. 9, modularna abominacija za koju u najnovijoj verziji morate ispljunuti oko 900 kuna.


Dodamo li gore navedenom popisu divota i laserski senzor od 8200 dpi, Gila se čini kao fenomenalna solucija za MMO igrače bez previše novca. Problem je, doduše, to što miš nakon nekoliko minuta korištenja odiše 'jeftinoćom'. Premda dosta dobro oblikovan, njegov raspored tipki nije do kraja intuitivan te, što je možda najgore, ima nezgodnu tendenciju grebanja po tekstilnim podlogama. Na kraju priče, radi se o dobroj soluciji koja opravdava svaku plaćenu kunu


Drugi miš na popisu Roccatov je RGB LED-om osvijetljeni Tyon. Makar se radi o još jednom multifunkcijskom mišu, potrebno je voditi računa o tome da ovaj u originalu nije rađen za masivne multiplayere. Tyon je naime miš za Battlefield. Razlozi ovome su, među ostalim, analogni gumb kojim kontrolirate nagib i ubrzanje vozila, kao i on the fly podešavanje za lakše ciljanje. Ovo je, naravno, tek dio specijalnih tričarija na oku i ruci ugodnoj periferiji.


Tyon naime ima sveukupno 14 tipki te internu memoriju od 576 KB, na koju je moguće pohraniti profile izrađene unutar Roccatovog softvera. Kao i Gila, Tyon je opremljen laserskim senzorom od 8200 dpi. Razlozi zbog kojih Tyon prednjači pred Gilom leže u rasporedu tipki i sirovoj prirodnosti njihovog korištenja. Također, oblik je udoban za sve vrste 'držanja', od 'kandže' do 'palma', što je dobrodošao bonus. Makar se ne radi o najljepšem mišu na tržištu, Tyon je i dalje impresivan komad hardvera, prije svega zbog elegantnog rasporeda svjetala te nenametljivih mat gumbi.

Kad smo već kod gumbi, vratimo se na onaj dio o njihovoj lakoj 'pamtivosti'. Trik koji koriste majstori iz Roccata leži u različitosti svake tipke, što lokacijom, što oblikom. Ovo znači da ih novi korisnik može vrlo lako razlikovati dodirom, što je velik plus u usporedbi s konkurentskom Razer Nagom, a ona sve MMO gumbe ima na maloj tipkovnici smještenoj na lijevoj strani. Da stvar bude još bolja, moguće je pripisivati po dvije komande na svaki gumb te ih tijekom igre prebacivati pomoću jednostavnog prekidača na bočnoj strani miša. Jedini pravi minus ovog inače izvrsnog miša jesu napredne funkcije koje ćete moći iskoristiti jedino ako ga uparite s Roccatovom tipkovnicom, poput Roccat Ryos MK Pro, koja Tyona s 32 funkcije jednostavnim prekidačem pretvara u čudovište sa stotinama programiranih makroa.

Roccat Tyon

Na kraju – cijena. Tyon baš i ne spada u srednju klasu miševa. Za sve što dobivate s njim morat ćete se odreći oko 850 kuna, što doista nije malo. U drugu ruku, radi se o jako kvalitetnom i dobro dizajniranom njemačkom mišu koji će oduševiti sve fanove MMO-a i Battlefielda.

Treći miš kojeg smo se domogli je Naga Chroma Epic. Razerova MMO uzdanica opremljena je RGB LED osvjetljenjem od 16,8 milijuna boja, kvalitetnim laserskim 4G senzorom od 8200 dpi te s 19, pazite ovo, ANALOGNIH MMO tipki. Znači to da Razerov hibridni miš, barem u usporedbi s Tyonom i Gilom, ima najviše podesivih tipki. Korištenje MMO tipkovnice zahtijeva određenu dozu prilagođivanja s obzirom da se radi o identičnim tipkama, a one se na taktilnoj razini uopće ne razlikuju.


U drugu ruku, miš je opremljen dvojakom funkcijom rada. Moguće ga je naime koristiti bežično ili ga trajno spojiti s računalom putem USB kabla. Ovo je dosta zgodna stvar, makar možemo zamisliti svega nekoliko situacija u kojima ovaj izbor čini neku temeljitu razliku. Što se softvera tiče, sve se podešava preko Razer Synapsea, što je više nego dobrodošlo uzmemo li u obzir to da se radi o univerzalnom driveru

Razer Naga Epic Chroma

Ovaj miš, u drugu ruku, ima dva velika nedostatka. Kao prvo, ne radi se o najvećem na svijetu, što znači da biste mogli imati problema ako spadate među igrače s medvjeđim šapama umjesto ruku. Također, ako niste spremni platiti puno novca za miš, ovdje doista nemate što tražiti. Razerov MMO 'glodavac' košta vrtoglavih 1050 kuna, što je suludo uzmemo li u obzir to da za taj novac možete kupiti donekle pristojnu grafičku karticu.

U drugu ruku, ako patite na ekskluzivnost i elitizam, elegantno osvjetljenje sinkronizirano s ostalim periferijama izgleda poprilično dobro. Također, miš, makar plastičan, nipošto nema 'jeftin' izgled. Radi se o periferiji pristojne težine i elegantnog oblika, vrlo ugodnoj za korištenje. Još da čitava stvar košta 300 kuna manje, bila bi vjerojatno najbolja u izboru. Ovako ipak krunu najboljeg MMO mišonje dodjeljujemo Roccatovom izvrsnom Tyonu, a makar nije jeftin, doista predstavlja jedan od najboljih MMO miševa koji fanovi FPS-ova i MMO-a mogu nabaviti.

Tehničke specifikacije:

Razer Naga Chroma Epic - gejmerski miš
senzor: 8200 dpi 4G
konekcija: USB, bežično
broj tipki: 19 analognih
cijena: 1051 kuna (Instar

Genius Gila - gejmerski miš

senzor: 8200 dpi
konekcija: USB
broj tipki: 12
cijena: 420 kuna (Instar

Roccat Tyon - gejmerski miš

senzor: 8200 dpi
konekcija: USB
broj tipki: 16 x 2 (softverski podesivo)
cijena: 841 kuna (Instar