DOBITNICI I GUBITNICI TEHNO SVIJETA

Kod kuće živahno, u svijetu učmalo

22.12.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Od domaćih mozgova najviše se izdvajaju startup projekti za koje su zainteresirani i strani investitori, dok na svjetskom tržištu nije bilo većih iznenađenja

Godina na izmaku nekima je bila inspirativna pa su je iskoristili na najbolji način, a 2012. najviše je uspjeha donijela domaćim snagama koje su 'zagazile' u svijet aplikacija i interneta.

Apsolutni pobjednici 2012. su Osječani koji su osmislili aplikaciju Farmeron, pomoću koje korisnici mogu pratiti i analizirati učinkovitost u stočarstvu i poljoprivredi. Matija Kopić i Marko Dukmenić pronašli su rješenje koje poljoprivrednicima omogućuje smanjenje troškova, ali i privukli višemilijunsku rundu investicija za svoj projekt.

Farmeron prati svaki dio proizvodnje i prema postavljenim parametrima daje statistički prikaz prema kojem se lakše donose poslovne odluke. Tako, primjerice, poljoprivrednici mogu dobiti detaljan prikaz koliko jedna krava daje mlijeka u odnosu na to koliko pojede sijena.

Ovu je aplikaciju CNN stavio na listu sedam najluđih stvari povezanih s internetom, a Farmeron je bez sumnje bio najprepoznatljiviji domaći startup.

Ivan Klarić iz Županje proslavio se aplikacijom za pametne telefone Score Alarm, koja objavljuje rezultate utakmica i vrlo brzo je postala hit među kladioničarima. No Klarić ju je nastavio razvijati, pa tako kladioničari koji koriste ovu aplikaciju samo trebaju uslikati svoj listić, a Score Alarm automatski počne pratiti parove koji se nalaze na listiću i obavještava korisnike o promjenama rezultata.

Za ovu se aplikaciju našao i veliki klijent. Hrvatska lutrija postala je jedina i ekskluzivna korisnica aplikacije, a Klarić je s HL-om potpisao ugovor na kojem je stajao njegov honorar sa šesteroznamenkastom cifrom.

Matej Špoler i Tomislav Car autori su aplikacije koja Njujorčanima pomaže da brže pozovu taksi. Obojica vode jednu od najuspješnijih regionalnih tvrtki za razvoj mobilnih aplikacija, a njihovim razvojem su se počeli baviti prije nekoliko godina, kada boom aplikacija još nije bio ni na vidiku.

Martin Birač sa svojom kompanijom Monolith Group OU osmislio je inovativni uređaj koji oglašivačima omogućuje da primjećenost svojih oglasa prate offline kanalima. Uređaj Monolith jest interaktivni display koji reagira na pokret čovjeka, pa tako potrošači postaju aktivni sudionici oglasa. Ovaj projekt je Microsoft odabrao kao najbolji startup projekt u Europi.

Ima tu još čitav niz zanimljivih projekata domaćih snaga koji već bilježe neke uspjehe i 2013. će sigurno biti njihova godina.

Ono što je specifično za domaću tehno scenu u 2012. godini jest odlična prezentacija hrvatskih startup projekata, među kojima su neki privukli pažnju velikih svjetskih igrača i dobili priliku za razvoj. Puno očekujemo od, primjerice, Damira Sabola i njegova projekta Računi.hr, Hipersfere...

A činjenica da je svjetska elita pokazala interes za hrvatske 'mozgove' ne bi trebala nikoga iznenaditi, s obzirom na to da se na svjetskom tržištu osjeća već lagana učmalost. Naime, godinu su obilježili već standardni brendovi za koje se i očekivalo da će drmati svjetskom scenom, oni od kojih se očekivalo da će zakazati su i zakazali, neki su se uspjeli malo popeti na ljestvici uspjeha, dok nekih posebnih novih imena baš i nema.

U 2012. nastavio je dominirati Apple, koji je zasjenio konkurenciju predstavljanjem iPhonea 5 i iPada 3. Kada govorimo o tabletima, čini se da im zaista nema konkurencije. Dok su na tržištu pametnih telefona vodeći u SAD-u, u većini europskih zemalja i ostatku svijeta na prvom mjestu su ipak smartphonei koji rade na Androidu.

Samsung se, unatoč problemima s Appleom, ne može požaliti na 2012. godinu. Ostvario je odličnu prodaju s novim modelima Galaxyja, po prodajnim su rezultatima prestigli Apple.

Microsoft je, moglo bi se reći, u prijelaznom razdoblju. Novo izdanje Windowsa ambiciozno je zamišljeno kao platforma koja će obuhvaćati ne samo osobna računala, već i tablete i pametne telefone. Ujedno su na tržište izbacili i tablet Surface, svoj prvi uređaj od Xboxa. Prodajni rezultati i softvera i hardvera zasad nisu blistavi, pa vjerujemo da u Redmondu nemaju baš razloga za zadovoljstvo.

Svoju sudbinu za Microsoft vezala je i Nokia. Nekadašnji div mobilne telefonije stavio je gotovo sve što ima na samo jedan ulog - uspjeh serije Lumia, pametnih telefona pogonjenih operativnim sustavom Windows Phone 8. Unatoč lakoj integraciji s računalima koja vrte Windowse, prodaja ne ide dobro, pa je moguće da će godina koju ispraćamo biti zadnja u kojoj će finska tvrtka poslovati samostalno.

Facebook je i dalje suvereno na tronu kao kralj svih društvenih mreža, a čak ni loš početak prodaje dionica nije uspio poljuljati poziciju Marka Zuckerberga. Veliki hit 2012. postao je Instagram koji je pokrenut prije dvije godine. Broj njegovih korisnika dramatično je porastao, kao i njegova vrijednost. Pokrenut je s budžetom od 500 tisuća dolara, a u travnju ga je kupio Facebook za nevjerojatnih milijardu dolara (blizu šest milijardi kuna).

Za gubitnika u 2012. bez puno razmišljanja možemo proglasiti kanadsku tvrtku Research In Motion, kojoj već neko vrijeme nikako da krene. Prestigli su ih svi, a čak i na domaćem terenu gube korisnike BlackBerryja. Najavljuju veliki zaokret s BlackBerryjem 10, ali moglo bi se lako dogoditi da ponude premalo prekasno.

Još neki trendovi koji su se žestoko najavljivali, u ovoj godini apokalipse nisu se najbolje 'primili', ali možda imaju šanse u 2013. Prije svih to su 3D televizori. I dok gledatelji hrle u kina gledati 3D spektakle, malo tko se odlučuje za takvu tehnologiju u vlastitom domu.

Čini se da će proizvođači još morati poraditi na 3D tehnologiji jer 3D televizori bez naočala još uvijek nisu dovoljno kvalitetni, a većina nema namjeru kod kuće sjediti s malo čudnim naočalama na kauču i gledati 'Avatara'.