ANTIVIRUSni programi

Kaspersky žestoko proziva Microsoft, oni zovu na suradnju

07.06.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Sigurnosna tvrtka Kaspersky Lab je nakon poteza u Rusiji i u Europi optužila Microsoft za ometanje konkurentnosti na tržištu. Potezima poput onemogućavanja antivirusnog softvera tj. forsiranjem vlastitog rješenja, u Kasperskyju vjeruju kako je Microsoft zlouporabio svoju dominantnu poziciju na tržištu

'Microsoft koristi svoju dominantnu poziciju na tržištu operativnih sustava kako bi žestoko promovirao vlastiti inferiorni sigurnosni softver (Windows Defender), na račun sigurnosnog rješenja koje je prethodno odabrao korisnik', navodi suosnivač Kaspersky Laba, Eugene Kaspersky, dodavši kako je Microsoft uklanjao sigurnosna rješenja kada bi korisnici odradili nadogradnju na Windows 10. 

Istovremeno, Kasperky tvrdi i kako Microsoft ne pruža dovoljno vremena testiranju najnovijih nadogradnji kako bi osigurali kompatibilnost ranijih izdanja softverskih rješenja (poput njihovog antivirusa).

Windows Defender je proteklih godina postao vrlo kvalitetno rješenje, kako su se u Microsoftu odlučili poboljšati softver radi što bolje integracije i pružanja zaštite većini korisnika računala. Stoga je u Windows 10 OS-u to i defaultni zaštitni komad softvera po instalaciji. Korisnici i dalje mogu instalirati druge komade softvera, no u Kasperskyju smatraju da u Microsoftu uzimaju previše toga u svoje ruke. 

U izjavi za TheVerge, Microsoft je napomenuo kako je njihova primarna zadaća zaštita korisnika te da su uvjereni u to kako nisu prekršili nikakve regulative vezane uz monopol. 'Rado ćemo surađivati sa svim tijelima i pitanjima koja potencijalno imaju regulatorna tijela', dodali su.

Microsoft je k tome i službeno pozvao Kaspersky na suradnju, kako bi prošli kroz sve točke žalbi.

'Pozvali smo ih izravno na razgovore oko svega prije više mjeseci - i to na sastanke na najvišim službenim razinama. Taj sastanak se još nije održao', navode u Microsoftu. 

Kaspersky pak na službenom blogu proziva Microsoft za niz problema koje stvaraju trećim stranama koje žele napraviti sigurnosna rješenja za Windows 10. Hoće li se napokon odraditi službeni sastanci ili će regulatorna tijela pred sobom imati novu protumonopolsku istragu u IT svijetu reći će tek dani koji slijede.