KRŠILI PRAVILA PRIVATNOSTI

Facebook zbog muljanja s WhatsApp-om dobio kaznu od 110 milijuna eura

18.05.2017 u 15:27

Bionic
Reading

Zbog toga što su pružali obmanjujuće informacije oko preuzimanja servisa WhatsApp, Facebook je dobio po prstima od EU. Kaznom od 110 milijuna eura želi se poslati jasna poruka kako se unutar EU sva spajanja tvrtki moraju izvesti u skladu s pravilima i uz transparentne informacije

Kazna je stigla zbog izmjena pravila korištenja i privatnosti koje je Facebook najavio 2016. godine, a kako bi se povezali profili s te društvene mreže i servisa WhatsApp. IT div je tvrdio kako to nije bilo moguće izvesti 2014. godine, iako je istražna komisija EU otkrila kako je suprotno tomu za sve postojala tehnička mogućnost te je bila jasna poveznica između WhatsApp računa i Facebook profila. Da stvar bude gora po Facebook, otkriveno je i kako su zaposlenici tvrtke bili svjesni toga. 

'Komisija mora biti u stanju donijeti odluke vezane uz spajanja tvrtki i mogući utjecaj na konkurenciju, uz puno znanje svih činjenica', izjavila je Margrethe Vestager, povjerenica za tržišno natjecanje. 

Istražno povjerenstvo je razmotrilo i olakšavajuće okolnosti, poput činjenice da je Facebook ipak surađivao s Komisijom za vrijeme postupka. Facebook je priznao kršenje pravila i odrekao se svojih prava na pristup dokumentaciji i usmenu raspravu. Na taj način, Komisija je mogla provesti istragu neometano i to su uzeli u obzir pri određivanju visine kazne, koja se zaustavila na 110 milijuna eura

Istovremeno je naglašeno i kako ova kazna i istraga započeta 2014. neće imati utjecaj na dopuštanje spajanja tih dvaju tvrtki. 

Zanimljivosti radi, francuska istražna komisija je nedavno zasebno kaznila Facebook sa 150 tisuća eura, zbog povrede nacionalnog akta o zaštiti podataka.